Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Μπλοκάρει την εξόρυξη ουρανίου και σπάνιων γαιών

Το Κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ενέκρινε νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η εξόρυξη ουρανίου και θα σταματήσει η ανάπτυξη του ορυχείου Κουανερσουίτ, ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Το Κουανερσουίτ - γνωστό και ως έργο «Kvanefjeld» - περιλαμβάνει ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones, σε ανεμογεννήτριες και άλλες ΑΠΕ, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη και άλλα όπλα, αλλά και κοίτασμα ραδιενεργού ουρανίου.

Η πρόταση νόμου, που εγκρίθηκε από τη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης, κατατέθηκε από το κόμμα «Inuit Ataqatigiit» που ανήλθε στην εξουσία τον Απρίλη διεξάγοντας προεκλογική εκστρατεία για την απαγόρευση της εξόρυξης ουρανίου και τη διακοπή του πρότζεκτ Κουανερσουίτ. Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης την επιλογή εξερεύνησης άλλων ραδιενεργών μεταλλευμάτων, όπως το θόριο.

Σημειώνεται ότι το ορυχείο ανήκει στην «Greenland Minerals» της Αυστραλίας, στην οποία η κινεζική εταιρεία παραγωγής σπάνιων γαιών «Shenghe Resources» είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, σύμφωνα με τους «Financial Times». Η «Greenland Minerals» αναμενόταν να εξασφαλίσει τελική έγκριση για το ορυχείο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η απόφαση της νέας κυβέρνησης αντανακλά τη σύγκρουση συμφερόντων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και σκανδιναβικές χώρες οξύνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για την Αρκτική, μπροστά στο λιώσιμο των πάγων και τις «ευκαιρίες» που προκύπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Δανίας οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, ενώ η Δανία έχει μπλοκάρει προσπάθειες κινεζικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε έργα υποδομής στο νησί.

Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παραγωγός σπάνιων γαιών και η ζήτησή τους αναμένεται να εκτοξευθεί στο πλαίσιο της επιτάχυνσης «πράσινων» επενδύσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκτεινε πρόσφατα ένα πακέτο οικονομικής «βοήθειας» προς τη Γροιλανδία, ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να διασφαλίσει την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών, ιδιαίτερα σπάνιων γαιών, εκτός Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ