Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληθαίνουν οι παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις

Τα περιστατικά με πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στις χώρες τους, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αυξάνονται καθημερινά. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ινγκεμπόργκ Μπέουχελ, ανεξάρτητα από τον δραματικό τόνο που της δόθηκε, ήρθε να επιβεβαιώσει μια θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουν οι ξεριζωμένοι. Οι βίαιες επαναπροωθήσεις (push backs) είναι η άμεση συνέπεια τού ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γίνονται «μπαλάκι» στον σφοδρό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και μέσα στην ΕΕ, ενώ οι υπεύθυνοι για τον ξεριζωμό τους στη συνέχεια - αν διασωθούν στο Αιγαίο - τους στέλνουν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές της ΕΕ που χτίζουν στα ελληνικά νησιά και τον Εβρο.

Οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το επιβεβαίωσαν και πάλι. Ο Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα «αποτροπής εισόδου» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να καμουφλάρει τις βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, είπε με νόημα: «Οι πρόσφατες απαντήσεις του πρωθυπουργού ήταν απολύτως κατανοητές. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά πολύ δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Εχει διασώσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από την τακτική των δουλεμπόρων που υποθάλπεται από εκεί που υποθάλπεται. Ταυτόχρονα στο Μεταναστευτικό γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, κυρίως γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, τη μεγάλη αλλαγή που υπάρχει και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες με τις οποίες φιλοξενούνται στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τη συνολική εικόνα που επικρατεί σε όλη την ελληνική Επικράτεια».

Ολα αυτά λέγονται ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά εγκατάλειψης ανθρώπων σε διασωστικές σχεδίες, που πλέουν ακυβέρνητες μέχρι να εντοπιστούν. Αρκετά από αυτά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Ενα από τα πιο πρόσφατα, σύμφωνα με καταγγελίες, ήταν περιστατικό που συνέβη στις 17/10 στην Ικαρία, όπου κάτοικοι είδαν να προσεγγίζει τις βορειοδυτικές ακτές του νησιού σκάφος που μετέφερε 23 άτομα, ανάμεσά τους και νεογέννητα παιδιά. Κάτοικοι έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν, μεταφέροντας τρόφιμα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης, ειδοποιώντας το Λιμενικό. Οταν το τελευταίο έφτασε εκεί, βρήκε αρχικά 21 άτομα τα οποία επιβίβασε σε σκάφος στην περιοχή του Αρμενιστή, λέγοντας στους ντόπιους ότι θα τους μετέφεραν στη Σάμο, όπως στην αρχή ισχυρίζονταν. Οι προθέσεις τους, όμως, έγιναν αντιληπτές όταν μάζευαν τα κινητά των κατοίκων για να τους υποχρεώσουν να διαγράψουν όσες φωτογραφίες είχαν προλάβει να τραβήξουν, χωρίς, όμως, αυτό να γίνει κατορθωτό.

Την επόμενη μέρα, το Λιμενικό αρνούνταν τα γεγονότα, αφού φέρεται να είχε εγκαταλείψει τους πρόσφυγες σε διασωστική σχεδία, που βρήκε η τουρκική Ακτοφυλακή έξω από το Μεντερές της Τουρκίας, οκτώ ώρες αργότερα αφότου είχαν αποβιβαστεί στην Ικαρία.

Παρόμοια συμβάντα καταγράφονται στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Χίο ή τα Αντικύθηρα, που δείχνουν ότι οι παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις είναι μόνιμη πρακτική, καταπατώντας τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Πολλοί άνθρωποι χάνονται και θαλασσοπνίγονται σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες όπως το ναυάγιο στα τέλη Οκτώβρη, με τρία πνιγμένα κοριτσάκια και μια νεαρή γυναίκα, στα ανοικτά της Χίου.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, δηλώνει επανειλημμένως ότι η κυβέρνηση «προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία». Ομως, κυβέρνηση, ΕΕ με τον κατασταλτικό μηχανισμό της FRONTEX και τα ΝΑΤΟικά πλοία που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έφερε» να εποπτεύουν στο Αιγαίο, όσο και αν θέλουν να κρυφτούν, κλιμακώνουν το κυνηγητό των κατατρεγμένων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αυτή που εγκλωβίζει τους κατατρεγμένους και ταυτόχρονα τροφοδοτεί το δουλεμπόριο και την ανθρωποθυσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ