Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανασυγκρότηση» της Β. Εύβοιας με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Σύσκεψη της επιτροπής Μπένου χτες στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε χτες στο Μαξίμου για την προβαλλόμενη από την κυβέρνηση ως «3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας», μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, οι δήμαρχοι Αιδηψού - Ιστιαίας και Λίμνης - Μαντουδίου - Αγ. Αννας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ.ά. Μετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εταιρειών - «χορηγών».

Το σχέδιο, ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης οι οποίες ήδη δρομολογούνται» και συμπλήρωσε πως «μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής». Αυτά λέγονται για τα ψίχουλα που έχουν δοθεί, τη στιγμή που οι πληγέντες της Εύβοιας βιώνουν έναν απίστευτο «Γολγοθά».

Οσον αφορά την 3η φάση «ανασυγκρότησης», που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής, Στ. Μπένο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής». Γνώμονας αυτού του σχεδίου είναι οι μπίζνες στα καμένα με αλλαγές χρήσης γης, παραπέρα συγκέντρωση της γης στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων με διασφαλισμένη κερδοφορία σε τομείς όπως ο Τουρισμός και η λεγόμενη «πράσινη» Ενέργεια. Ο πρωθυπουργός έκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά στον ρόλο των «χορηγών» που χρηματοδοτούν τις μελέτες του σχεδίου και οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση.

Ομως, η λεγόμενη «ανασυγκρότηση», σε όποια φάση και αν αρέσκεται να την παρουσιάζει η κυβέρνηση, δεν συναντιέται πουθενά με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αυτές που έχουν διατυπωθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων, το Σωματείο των Ρετσινάδων, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, τις Επιτροπές Αγώνα στα χωριά. Αυτοί ζητάνε άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (το μόνο που γίνεται έως τώρα είναι κάποια έργα ανάσχεσης με κορμοδέματα κ.λπ.), αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε μια περιοχή που έγιναν στάχτες 500.000 στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο, εξασφάλιση εισοδήματος, υποδομές Υγείας, σχολεία. Ολα αυτά όμως είναι εκτός ορίζοντα των κυβερνητικών σχεδιασμών γιατί για τους ...χορηγούς δεν φέρνουν κέρδος.

Μοντέλο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Ο Στ. Μπένος, αναφερόμενος στα έργα που περιλαμβάνει η 3η φάση, τα παρουσίασε ως «μεταρρυθμιστικό οδηγό» και για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς «πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση». Δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη στις νέες συνθήκες.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα βαρύγδουπα παρουσιάστηκαν ως ...μελέτες: Master plan για την ανασυγκρότηση. Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το «Νέο Δάσος». Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας. Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη. Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό. Στρατηγική μελέτη υποδομών της Εύβοιας. Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας. Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Εύβοιας. Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Εύβοιας. Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας. Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report). Εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Ολα αυτά τα σχέδια που θα ενταχτούν στο ΕΣΠΑ θα ξαναπαρουσιάσει το κυβερνητικό επιτελείο σε μια «πρώτη διαβούλευση», όπως λέει, στην Ιστιαία στις 10 - 12 Δεκέμβρη.

Γίνεται κατανοητό ότι όλα αυτά τα έργα - μελέτες δεν αφορούν τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι πυρόπληκτοι, ως αναγκαία μέτρα για να μείνουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Γι' αυτό και η οργάνωσή τους, ο συλλογικός συντονισμένος αγώνας για τα δίκαια αιτήματά τους είναι ο μόνος δρόμος προς όφελός τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται (2024-08-24 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση στη Λίμνη (2023-10-03 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας (2023-09-29 00:00:00.0)
Σήμερα η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια (2022-05-20 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού (2021-12-11 00:00:00.0)
«Στο πόδι» Επιτροπές Αγώνα και φορείς (2021-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ