Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Και άλλα «ναι» σε Ολυμπιακά έργα

Για δύο ακόμη Ολυμπιακά έργα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε την έγκρισή του. Πρόκειται για τρεις ανισόπεδους κόμβους επί της λεωφόρου Κηφισίας και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα (στα όρια των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ταύρου).

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) και με οριακή πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και των Δήμων Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Παλαιού και Νέου Ψυχικού που ζητούσαν να μην κατασκευαστούν οι τρεις ανισόπεδοι κόμβοι επί της λεωφόρου Κηφισίας. Να υπενθυμίσουμε και τις έντονες πιέσεις που άσκησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για την κατασκευή αυτών των ανισόπεδων κόμβων.

Παράλληλα, νόμιμο κρίθηκε από το ΣτΕ και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που αφορά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου (ενοποίηση οικοδομικών τετραγώνων, κατάργηση και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, αλλαγή χρήσεων γης κλπ.) των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ταύρου στην πολεοδομική περιοχή του Ελαιώνα. Στο χώρο αυτό προβλέπεται να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις υποδοχής αθλητών για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ η περιοχή χωρίζεται σε δύο πόλους: Ο ένας ο αθλητικός (εκεί βρίσκεται και το γήπεδο του Ολυμπιακού) και ο άλλος ο πολιτιστικός (εγκαταστάσεις στης σχολής Καλών Τεχνών).

Πάντως, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι στο σχέδιο ΠΔ πρέπει να μπει ειδική ρήτρα, όπου θα επισημαίνεται πως η δημιουργία του αθλητικού πόλου «χωρεί υπό την προϋπόθεση ότι οι αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις ή μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθούν πράγματι για τις ανάγκες διεξαγωγής των αγώνων και επομένως οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να κατασκευαστούν πριν από αυτό το χρονικό σημείο».

Τέλος, το ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή πολιτιστικών φορέων της Νέας Μάκρης κατά του έργου ανακατασκευής και βελτίωσης της μαραθώνιας διαδρομής μήκους 25,930 μέτρων, καθώς απαγόρευσε να κοπούν δέντρα κατά τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Μαραθώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ