Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάρη στον λαό

Ρυθμούς ανάκαμψης τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, σε συνδυασμό με σειρά από φοροελαφρύνσεις προς τις ισχυρές επιχειρήσεις αλλά και επαύξηση της μάζας με τους αντιλαϊκούς φόρους και χαράτσια, προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή αύριο Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν περιλαμβάνονται πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Παραπέρα, διευκρίνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και με βάση την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα αξιολογηθεί εκ νέου ο δημοσιονομικός χώρος, με προτεραιότητα, όπως είπε, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης, σε μια προσπάθεια από τη μια πλευρά να εφησυχάσει τους επιχειρηματικούς ομίλους για τους «κινδύνους» σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη των κερδών τους και από την άλλη να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, ότι δήθεν με μια σειρά εφάπαξ μέτρα μπορούν να ανακοπούν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 πλαισιώνεται από νομοθετικές παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24%, μείωση του φόρου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, προσαυξημένη έκπτωση για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν «πράσινη οικονομία», Ενέργεια και ψηφιοποίηση, κ.ά.

Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έτους 2022, σε χτεσινή ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό 2022 κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς η εισροή ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να συμβάλει σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας».

Πρόκειται για παρεμβάσεις στήριξης και των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες με τη σειρά τους εξειδικεύονται και πολλαπλασιάζονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, με «αντάλλαγμα» για τον λαό τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» και τα νέα χρέη που θα φορτωθούν στις πλάτες του.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2022 περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων συνολικού ύψους 169,5 δισ. ευρώ και πιστώσεις πληρωμών 170,6 δισ. ευρώ, με άξονα την κινητοποίηση επενδύσεων στους επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι στις 25 - 26 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα σηματοδοτήσει και τυπικά το τέλος της διαδικασίας έγκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με ξένους «επενδυτές», μεταξύ άλλων επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς και επικεφαλής επιχειρήσεων «διεθνούς εμβέλειας» στους τομείς της Ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας.

Στο κάλεσμά του για επενδύσεις - ιδιαίτερα στην «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία - ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε σαν εχέγγυα εξασφαλισμένης κερδοφορίας «το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» με βάση τα αντεργατικά μέτρα και τις «μεταρρυθμίσεις» που δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει σε όλη την πορεία, τη μείωση των φόρων και τα άλλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, την «ψηφιοποίηση» του κράτους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, το γεγονός ότι η χώρα «δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια», γεγονός που του δίνει δυνατότητα για έξτρα χρηματοδοτήσεις στο κεφάλαιο, το «ταλέντο και τις δεξιότητες» του ντόπιου εργατικού δυναμικού και το ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ως άλλη μια αναγκαία συνθήκη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ