Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ευρεία επιτροπή σωτηρίας του νοσοκομείου

Λειτουργεί καθημερινά με προσωπικό στα όρια ασφαλείας

SOS για το νοσοκομείο γράφει το πανό
SOS για το νοσοκομείο γράφει το πανό
ΖΑΚΥΝΘΟΣ (του απεσταλμένου μας Ν. ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Με το προσωπικό στα όρια ασφαλείας λειτουργεί καθημερινά το νοσοκομείο Ζακύνθου καθώς - παρά την ανάπτυξή του - ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη βδομάδα κινητοποιήσεων με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού, ενώ ήδη στο νησί συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο αναπτύχθηκαν 43 κλίνες, επιπλέον, και έφτασαν στις 123. Το προσωπικό όμως παρέμεινε καθηλωμένο στους 209 εργαζόμενους. Και να σκεφτεί κανείς το προσωπικό που υπηρετεί υπολείπεται κατά 43,36% με βάση τον παλιό οργανισμό -δηλαδή για 80 κλίνες- που προβλέπει 369 εργαζόμενους!

Ετσι λοιπόν δημιουργούνται καθημερινά δραματικές καταστάσεις: Λόγου χάρη στην μονάδα εμφραγμάτων το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας είναι δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια. Η καθημερινή λειτουργία της μονάδας στην απογευματινή και τη βραδινή βάρδια γίνεται από μια νοσηλεύτρια που καλύπτει και την καρδιολογική κλινική!

Το νοσοκομείο επιβαρύνεται με την αντιμετώπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς οι μονάδες είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και στοιχειώδη εξοπλισμό. Στο Κέντρο Υγείας του Κατασταρίου υπάρχει ένας γιατρός γενικής ιατρικής, ενώ στα πέντε περιφερειακά ιατρεία υπάρχουν συνολικά δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές. Το πολυιατρείο του ΙΚΑ που λειτουργεί στο νησί στεγάζει ως επί το πλείστον διοικητικές υπηρεσίες.

Ο ντόπιος πληθυσμός είναι 40.000, αλλά τους μήνες του καλοκαιριού επισκέπτονται το νησί περισσότεροι από 100.000 τουρίστες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να «γονατίζει» κυριολεκτικά από το βάρος της παροχής υπηρεσιών.

Εκτός από τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι κατέθεσαν και εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία αναφέρουν: «Η λειτουργία του νοσοκομείου λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού είναι πλέον οριακά ασφαλής και δυνητικά επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Εχοντας εξαντλήσει πλέον κάθε μέσο προσφοράς καλούμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που από τους νόμους και το σύνταγμα κατέχει και να εγγυηθεί έμπρακτα την ασφαλή λειτουργία του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού μας».

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, ενώ ζητούν την ταχύτερη προώθηση των 14 προσλήψεων που εκκρεμούν δύο χρόνια περίπου.

Επίσης ζητούν την τοποθέτηση αξονικού τομογράφου και υπερηχογράφου, αλλά και την κάλυψη των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Την περασμένη Πέμπτη, σε μια μεγάλη σύσκεψη των φορέων του νησιού, συγκροτήθηκε 6μελής Επιτροπή Αγώνα, για την προώθηση των αιτημάτων προς το υπουργείο Υγείας και την απαίτηση λύσεων, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ, της Νομαρχίας, του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο και το Διδασκαλικό Σύλλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ