Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «EURODRIP»
Απαιτούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους

Απορρίπτουν τους διαχωρισμούς που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδοσία ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, και απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Την ώρα που στους μεγάλους χώρους δουλειάς κράτος και εργοδοσία καλλιεργούν τη λογική της «ατομικής ευθύνης», κυριαρχούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» και ο βολικός διαχωρισμός των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και μη, σωματεία στους χώρους δουλειάς διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Σωματείο εργαζομένων στην «Eurodrip», μπροστά στον κίνδυνο να μετατραπεί ο χώρος δουλειάς σε εστία μετάδοσης εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, αλλά και της αποπροσανατολιστικής συζήτησης που άρχισε να αναπτύσσεται, πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί πλατιά στους εργαζόμενους και παράλληλα να κάνει δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση λήψης μέτρων προστασίας. Αρχικά με το μοίρασμα ανακοίνωσης και τη συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο και στη συνέχεια με συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο διεκδίκησης, το οποίο κατατέθηκε στη διοίκηση του εργοστασίου.

Οπως δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Νικολάου, πρόεδρος του Σωματείου, «εκτός από την ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων και την έλλειψη μέτρων πρόληψης, αυτό που μας οδήγησε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία ήταν η σε λάθος βάση συζήτηση που άρχισε να αναπτύσσεται ανάμεσα στους εργαζόμενους. Ο επικίνδυνος διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αρχικά απευθυνθήκαμε σε όλους τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι η συζήτηση αυτή εξυπηρετεί μονάχα την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Οτι κρύβει τις ευθύνες που έχουν για την έλλειψη πραγματικών μέτρων προστασίας, για την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση δεν φρόντισε να στελεχώσει, ότι συνεχίζει να μεταφέρει σε εμάς την ευθύνη της πρόληψης και της προστασίας. Συζητήσαμε ακόμη και για το εμβόλιο, ότι είναι ένα απαραίτητο όπλο κατά της πανδημίας που μας δίνει η επιστήμη. Οτι οι παλινωδίες της κυβέρνησης δύο χρόνια τώρα, η έλλειψη ενημέρωσης, προληπτικού ιατρικού ελέγχου και παρακολούθησης, είναι λογικό να δημιουργούν αναστολές και φόβο στους εργαζόμενους».

Σημειώνει επίσης ότι η συζήτηση αυτή βοήθησε στο να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι και να σπάσει η αντίληψη του διαχωρισμού. «Εγινε κατανοητό ότι το να "τρωγόμαστε" μεταξύ μας δεν μας βοηθάει και ότι θα πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε το δεύτερο βήμα, που ήταν η συλλογή υπογραφών σε κείμενο διεκδίκησης και το οποίο υπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».

Με το κείμενο διεκδίκησης οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Eurodrip» απαιτούν τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και το κόστος να το καλύπτει η εταιρεία, καθώς και συνολικά μέτρα πρόληψης.

«Θέλουμε να δουλεύουμε και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Είναι παράλογο να αποφασίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα ελέγχονται οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, όταν έχει αποδειχτεί ότι και αυτοί μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε το κόστος του τεστ, εμείς που πληρώνουμε μια ζωή τις ασφαλιστικές μας εισφορές για να έχουμε πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν δεχόμαστε οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί μας να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ για να έρθουν στη δουλειά και να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά τους», τονίζει ο Γιώργος Νικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ