Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα με νεκρό 56χρονο οικοδόμο

Επεσε την ώρα του μεροκάματου από ύψος 20 μέτρων

Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε σε υπό κατασκευή εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όταν ένας 56χρονος οικοδόμος έπεσε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το εργατικό δυστύχημα συνέβη περίπου στις 3 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο 56χρονος, που διέμενε στη Νέα Ιωνία Αττικής, εργαζόταν σε εργολάβο που εκτελούσε εργασίες μόνωσης στο υπό κατασκευή εργοστάσιο, το οποίο ανήκει σε μεγάλη εταιρεία χαρτοποιίας. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ενώ εκτελούσε εργασίες στην οροφή του κτιρίου, έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο εργοτάξιο και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας βρέθηκαν κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με επικεφαλής τον Γιάννη Αναγνώστου. Επίσης η Τίνα Σκλιά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τανάγρας. Ζήτησαν ενημέρωση για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» και για το αν έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για το συμβάν έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία, η οποία διέταξε αυτεπάγγελτη δίωξη. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν βρήκαν κάποιον υπεύθυνο του εργολάβου στον χώρο του εργοταξίου, και η αναζήτησή τους συνεχίζεται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σήμερα Παρασκευή στο εργοτάξιο αναμένεται να γίνει αυτοψία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα συνεχίζονται.

Συνδικάτο Οικοδόμων: Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση

«Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που έγινε σήμερα στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, στα Οινόφυτα, φανερώνει για άλλη μια φορά τι σημαίνει κανονικότητα στους χώρους δουλειάς του κλάδου μας και όχι μόνο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του οικοδόμου και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, να μη γνωρίζουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας μετά τη δουλειά σώοι και αβλαβείς. Με ευθύνη της κυβέρνησης οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστές επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια και για μέτρα υγείας και ασφάλειας δεν δίνουν δεκάρα, ενώ ουσιαστικά για χάρη τους έχει καταργηθεί το ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα μηδενικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς».

Απαιτεί να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου και να αποδοθούν ευθύνες, και κλείνοντας ξεκαθαρίζει: «Οι ζωές μας έχουν αξία, μεγαλύτερη από τα κέρδη του κάθε εργολάβου και κάθε κατασκευαστικού ομίλου. Δεν την έχουμε για να τη χαραμίζουμε σε κανένα αφεντικό. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στα μεροκάματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ