Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Βιάζονται για τον φορέα που θα αναλάβει τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

Προχωρά και η πώληση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Eurokinissi

Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα η 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ξεπερνά τον αντιλαϊκό πήχη, αναφορικά με την πορεία προόδου των αναδιαρθρώσεων στην οικονομία.

Σε αυτήν αναμένεται να υπάρχουν και «αστερίσκοι», κυρίως σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Βασικό ζήτημα είναι οι «καθυστερήσεις» στη συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία, αναμένεται το β' εξάμηνο του 2022.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα και τις εκθέσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο του φετινού κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αναμένεται να δοθούν και οι πρώτες κατευθύνσεις γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών - μελών για το 2022, με φόντο τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης ή και μεγέθυνσης του παραγόμενου ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», η αποκατάσταση των οποίων απαιτεί τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα δεκαετιών.

Νέος «αναπτυξιακός» νόμος

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», το οποίο είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ουσιαστικά πρόκειται για κωδικοποίηση των λεγόμενων «αναπτυξιακών» νόμων τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής, αλλά και άλλων διάσπαρτων διατάξεων που έχουν στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις και λοιπά προνόμια.

Με τις νέες διατάξεις γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις για να καταστούν «περισσότερο ελκυστικά τα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4399/2016», δηλαδή του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναπροσαρμόζονται δηλαδή τα επενδυτικά κίνητρα και πεδία κερδοφορίας με βάση και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνδυάζονται με κλιμάκωση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων».

Κινητικότητα στα «κόκκινα» δάνεια

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χτες, η PQH (εταιρεία διαχείρισης προβληματικών τραπεζικών δανείων) προκήρυξε «διεθνή διαγωνισμό και καλεί τα νομικά πρόσωπα / τις ενώσεις νομικών προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Εκποιήσεων να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά και απόκτηση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων από μεικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη, επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, εξασφαλισμένων ως επί το πλείστον με εξασφαλίσεις επί ακινήτων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι και η PQH ιδρύθηκε το 2016 (με βάση σχετική διάταξη νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας για να λειτουργήσει ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Σήμερα, υπάρχουν 18 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση (τα προβληματικά τμήματα της πρώην ΑΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.ά.) με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση νέων «παιχτών» στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων στηρίζεται και στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, επί των οποίων υπάρχουν υποθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, το γ΄ τρίμηνο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,9%, ενώ με βάση τη γεωγραφική θέση ο ετήσιος ρυθμός διαμορφώθηκε σε 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει» στον λαό το «χάπι» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα «δώρα» της οποίας είναι φτώχεια και ανεργία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, την ώρα που το κεφάλαιο θησαυρίζει. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, διαβεβαίωνε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Τροχιά που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρέσα διαρκείας για τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών (2022-01-27 00:00:00.0)
«Εναλλακτικά» σενάρια ανάκαμψης, «μονόδρομος» η επίθεση στον λαό (2021-07-07 00:00:00.0)
«Αμπαλάρεται» το νέο κρατικό πακέτο στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2021-01-26 00:00:00.0)
Μπίζνες με κρατικές ενισχύσεις στις πλάτες του λαού (2019-11-29 00:00:00.0)
Προδιαγράφουν τις προγραμματικές δηλώσεις και της κυβέρνησης ΝΔ (2019-07-10 00:00:00.0)
«Αξιολόγηση» με την ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου (2019-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ