Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αφρική για γεωστρατηγική αναβάθμιση και μπίζνες

Γκάνα και Γκαμπόν επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, «συνεχίζοντας την πολιτική της διεύρυνσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής», όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, σκιαγραφώντας την προσπάθεια διεύρυνσης του αποτυπώματος ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στην επίμαχη περιοχή στην κόντρα με άλλα κέντρα.

Οι ίδιες πηγές συνδυάζουν την επίσκεψη με το γεγονός ότι οι δυο αυτές χώρες θα αναλάβουν από 1ης Γενάρη 2022 και για διάστημα δύο ετών θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παραπέμπουν και στις επιχειρηματικές συμφωνίες που θα εξεταστούν και το «ενδεχόμενο και άλλων επενδύσεων», επικαλούμενες και ότι ήδη «μεγάλη ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα στην Γκάνα» (η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού παραγωγής Ενέργειας 250 Mwh). Ενώ και για τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σημειώνουν πως οι δύο χώρες, δεδομένης της γεωγραφικής τους θέσης (στον Κόλπο της Γουινέας), «διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία αποτελεί σημαντική πρόκληση στην περιοχή και βεβαίως προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Στο ευρύτερο πλαίσιο των ανταγωνισμών, δεν περνά απαρατήρητη η σημείωση των ίδιων πηγών, ότι στη συνάντηση που είχε ο Δένδιας με τον ομόλογό του της Γκαμπόν στη Σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, «ο τελευταίος σχολίασε ότι οι αφρικανικές χώρες είναι ανοιχτές στη συνεργασία με όσες χώρες δείχνουν σχετικό ενδιαφέρον. Το σχόλιο αυτό αφορά από τη μία πλευρά τόσο τη σχέση των ευρωπαϊκών κρατών με την Αφρική σε αντιδιαστολή με την Κίνα, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί και σε σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στην Υποσαχάρια Αφρική».

Στην κόντρα με τους επιχειρηματικούς ομίλους της γείτονα για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην ευρύτερη περιοχή, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η Τουρκία έχει κατά την τελευταία δεκαετία αυξήσει σημαντικά την παρουσία της, αρχής γενομένης από την ίδρυση πρεσβευτικών αρχών, οι οποίες από 11 στο σύνολο της Αφρικής έχουν περάσει σε λιγότερο από δύο δεκαετίες σε 43», κενό που προσπαθούν καταπώς φαίνεται να καλύψουν.

Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα έγινε «σε εγκάρδια ατμόσφαιρα», όπως αναφέρεται, συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτη, με τον πρέσβη της Ουκρανίας, Sergii Shutenko.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για αναδιάταξη γαλλικών δυνάμεων ενόψει επέμβασης στον Νίγηρα (2023-09-13 00:00:00.0)
«Παρών» και στην Αφρική, που «βράζει» από τους ανταγωνισμούς (2022-02-24 00:00:00.0)
Ενταση επενδύσεων και στρατιωτικής παρουσίας (2017-06-14 00:00:00.0)
Τους χόρεψε ...σάμπα (2009-09-08 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά του ...εκλεκτού της Γαλλίας (2009-09-04 00:00:00.0)
Οι "αγαθές" προθέσεις των ΗΠΑ στη "Μαύρη Ηπειρο"... (1999-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ