Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακονίζουν μαχαιροπίρουνα στα εξοπλιστικά

Ακονίζουν μαχαιροπίρουνα μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων πάνω σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα που δρομολογούνται, όλα στη βάση της νέας Στρατιωτικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη, ανοίγοντας νέα πεδία ...υποχρεώσεων για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που διεκδικούν να παίξουν στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ενόψει και επικείμενης συζήτησης στην Επιτροπή Εξοπλιστικών στη Βουλή για την έγκριση της αναβάθμισης των 38 αεροσκαφών «F-16» block50 σε block52++, στελέχη της «Λόκχιντ Μάρτιν» έδωσαν χτες συνέντευξη στην Αθήνα, όπου παρουσίασαν τα «πλεονεκτήματα» μιας τέτοιας μπίζνας για την ελληνική πλευρά.

Θυμίζουμε πως η «Λόκχιντ» έχει πάρει ήδη το συμβόλαιο της αναβάθμισης των 83 «F-16» block52 στην έκδοση Viper, με κόστος περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Για το κόστος αναβάθμισης των block50 δεν δόθηκε συγκεκριμένο νούμερο, μόνο ειπώθηκε ότι θα είναι λιγότερο από το μισό του «μεγάλου» προγράμματος των block52. Εχουν ακουστεί ποσά περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Συζήτηση έγινε και για την αγορά «F-35», με το κόστος ανά αεροσκάφος να υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. δολάρια. Ως κόστος χρήσης ανά ώρα αναφέρθηκε «ενδεικτικά» ένα ποσό περί τα 15.000 δολάρια, αν και τα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση ότι θα «περιοριστεί» σε αυτό το νούμερο και δεν θα ανεβαίνει παραπάνω, επικαλούμενα διάφορους παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν αυτόν τον υπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, έγινε σαφές ότι ενδιαφέρον από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων για την αγορά αυτού του μαχητικού εκδηλώθηκε ήδη από την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και επί υπουργίας στο Αμυνας του Π. Καμμένου. Επίσης, ότι αναμένεται εδώ ομάδα τεχνοκρατών από τις ΗΠΑ που θα ελέγξουν εγκαταστάσεις όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αυτά τα μαχητικά και τις υποδομές στήριξής τους, για να «συστήσουν» εργασίες «αναβάθμισης» κ.λπ.

Σημειωτέον, τα στελέχη της πολυεθνικής διέψευσαν και δημοσιεύματα ότι τα 6 - 7 μαχητικά «F-35» που κατασκευάζονταν για την Τουρκία θα τα πάρει τελικά η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα ενταχθούν στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και πιέζοντας την ελληνική πλευρά να δηλώσει «συμμετοχή» στο πρόγραμμα αγοράς τέτοιων αεροσκαφών, που όπως υπογράμμισαν θα «κυριαρχεί» στις χώρες του ΝΑΤΟ και του λεγόμενου δυτικού κόσμου ευρύτερα για τα επόμενα 40 - 50 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ