Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Δεν τσακίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους»

Τη Δευτέρα η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. σωματεία της Αττικής, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε προχτές μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους.

Από τη συζήτηση στη σύσκεψη αναδείχθηκε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις Κατασκευές αλλά και μια σειρά άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς. «Δεν τσακίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων στην ανακοίνωσή του και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«Δεν δεχόμαστε να θρηνούμε συναδέλφους μας και κάθε φορά οι υπεύθυνοι, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, είτε να είναι εξαφανισμένοι είτε να πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στα ίδια τα θύματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Ενας νεκρός εργαζόμενος κάθε τρεις μέρες ούτε "ατύχημα" είναι ούτε μοιραίο, τη στιγμή που σε μια σειρά κλάδους η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, η έλλειψη μέτρων προστασίας και ελέγχων είναι καθεστώς», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καταγγέλλει:

«Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της "ανάπτυξης" διεξάγεται ένας πόλεμος με θύματα τους εργάτες και τις οικογένειές μας. Οσο τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων θα θεωρούνται μεγαλύτερο κόστος από μια αποζημίωση για έναν σακατεμένο ή νεκρό εργάτη, θα συνεχίσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Με το ίδιο κριτήριο, όπως επισημαίνει, έχει υποβαθμιστεί και το δημόσιο σύστημα Υγείας και σήμερα «έχει μετατραπεί σε μίας νόσου αντί να έχει στο επίκεντρο την πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση επαγγελματικών ασθενειών και άλλων παθήσεων, χωρίς να πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κονομάνε τα κοράκια, οι ιδιώτες της Υγείας».

Το Συνδικάτο στηλιτεύει ακόμα την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΣΕΠΕ, την ανυπαρξία ελέγχων και την υποστελέχωσή του με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. «Η εγκληματική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, στο ίδιο τροπάρι με τις προηγούμενες, διαλύει παραπέρα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», καταγγέλλει και προσθέτει: «Δεν μπορεί το ΣΕΠΕ να φτάνει στον χώρο δουλειάς την επόμενη μέρα για να "βεβαιώσει" τον θάνατο ή το σακάτεμα ενός εργάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δεκάδες αιτήματα σωματείων για ελέγχους σε χώρους δουλειάς, είτε δεν παίρνουμε ποτέ απάντηση είτε οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά βάση γίνονται συστάσεις για να "συμμορφωθούν" οι εργοδότες».

Το Συνδικάτο διεκδικεί:

-- Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο.

-- Δημόσια - δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

-- Σύνταξη για τα ΒΑΕ στα 55 έτη για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.

-- Λειτουργία επιτροπών Υγείας - Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

-- Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ - ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

-- Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

-- Μεικτές επιτροπές ελέγχου εργαζομένων και αρμόδιων φορέων. Το πλαίσιο υπάρχει, δεν λειτουργούν όμως, με ευθύνη των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ