Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στην Ευρώπη

Στην Ολλανδία τα νοσοκομεία σταματούν χημειοθεραπείες, μεταμοσχεύσεις και άλλες θεραπείες

Ξεπέρασαν χτες το 1,5 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 στην Ευρώπη (στην αντίστοιχη περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που περιλαμβάνει 53 χώρες), ενώ η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, με τα δημόσια συστήματα Υγείας να παραμένουν αθωράκιστα για ακόμα μια χρονιά και τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Με περίπου 29.500 νεκρούς από 18 έως 24 Νοέμβρη, οι νέοι θάνατοι στην ήπειρο έχουν τετραπλασιαστεί από τα μέσα Ιούλη, δηλαδή σε 20 βδομάδες. Ο αριθμός των νέων θανάτων φθάνει σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό του φθινοπώρου του 2020, τότε που η Ευρώπη έμπαινε στο δεύτερό της κύμα και δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει εμβόλια.

Η πλέον πληγείσα χώρα στην περιοχή Ευρώπη είναι η Ρωσία, που καταγράφει πάνω από το 30% των νέων ημερήσιων θανάτων, με 1.246 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Συνολικά καταγράφονται επίσημα πάνω από 269.000 θάνατοι, ενώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat, οι συνολικοί θάνατοι προσέγγιζαν τις 450.000 στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ακολουθούν η Βρετανία (144.286 νεκροί) και η Ιταλία (133.415 νεκροί).

Στη Γερμανία η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα νοσοκομεία, ασθενείς αεροδιακομίζονται από κρατίδιο σε κρατίδιο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η απερχόμενη καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, φέρεται να πρότεινε ολικό lockdown, κάτι που απέρριψε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελεύθερων. Χτες η χώρα ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς.

Στην Ολλανδία οι συνέπειες της πανδημίας, των διαχρονικών ελλείψεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στο σύστημα Υγείας έχουν «γονατίσει» και φέτος τα νοσοκομεία, με βαρύ τίμημα για όλους τους ασθενείς. Εδώ και βδομάδες έχει ανακοινωθεί ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν ακυρώσει θεραπείες και χειρουργεία, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι έχουν σταματήσει χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθερώσουν κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid.

Η Ενωση Ολλανδικών Νοσοκομείων για την Εντατική Νοσηλεία ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να περάσει στην εφαρμογή της επόμενης φάσης του ...«εθνικού σχεδίου» για την Covid, η οποία προβλέπει ότι η παροχή περίθαλψης με διανυκτέρευση στο νοσοκομείο πρέπει να ανασταλεί!

Ακόμη και αυτήν τη στιγμή, μετά από δυο χρόνια που το κάθε νέο «κύμα» «αιφνιδίαζε» τις κυβερνήσεις, δεν συζητιέται καν η ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η στελέχωση των νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών!

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid έχει αυξηθεί στα επίπεδα των αρχών του περασμένου Μάη και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους μέσα σε λίγο περισσότερο από μία βδομάδα, αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Πολλοί ασθενείς με Covid μεταφέρθηκαν αυτήν τη βδομάδα από την Ολλανδία σε γερμανικά νοσοκομεία.

Στη χώρα, με το 85% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο, έχει επιβληθεί μερικό lockdown και αναμένονται νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε χτες να εγκριθεί το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» για τα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί μικρών παιδιών στην ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη.

Νέα παραλλαγή στη Νότια Αφρική

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και επιστήμονες της χώρας εργάζονται για να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειές της. Ηδη έχουν αναφερθεί 22 κρούσματα αυτής της παραλλαγής.

Η Νότια Αφρική είναι η πρώτη χώρα που εντόπισε πέρσι το παραλλαγμένο στέλεχος Βήτα του νέου κορονοϊού. Το Βήτα είναι ένα από τα τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που χαρακτηρίζονται στελέχη «ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον του.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για έγκαιρο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να εμποδιστεί η εμφάνιση ιδιαίτερα επικίνδυνων μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού. Ομως, παραμένει η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς, καθώς τα εμβόλια υποτάσσονται στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τους φαρμακευτικούς ομίλους και στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ