Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών

Στο επίκεντρο η τεχνολογία των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων και η συνεργασία με το Πακιστάν

Νέες κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών, στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, επικαλούμενη τη βοήθεια που προσφέρουν στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών για τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, ισχυρίστηκε ότι η διεύρυνση της σχετικής «μαύρης λίστας» θα βοηθήσει ώστε η αμερικανική τεχνολογία να μη στηρίξει τις κινεζικές και ρωσικές «στρατιωτικές προόδους, καθώς και δραστηριότητες που προκαλούν ανησυχίες στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών».

Με φόντο μάλιστα την ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας - Πακιστάν όλα τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ως παράδειγμα τέτοιων δραστηριοτήτων και τις «ανεξέλεγκτες πυρηνικές δραστηριότητες του Πακιστάν ή το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά του». Ετσι, στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 27 νέες εταιρείες και φορείς, από Κίνα, Ιαπωνία, Πακιστάν και Σιγκαπούρη.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο», ενώ η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αβάσιμες».

Διεργασίες και πιέσεις για τις σχέσεις Κίνας - Γερμανίας

Την ίδια στιγμή, με φόντο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και τις διεργασίες για την εξωτερική πολιτική της, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, είπε ότι «ελπίζουμε η νέα γερμανική κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές για την Κίνα που θα είναι πρακτικές (...) να αναπτύξει διμερείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ισοτιμία και τα αμοιβαία οφέλη και να εστιάσει στην ανάπτυξη πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς».

Πρόσθεσε δε ακόμα την ελπίδα του Πεκίνου «η νέα γερμανική κυβέρνηση να συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της "μίας Κίνας", να σέβεται τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και να διαφυλάξει την πολιτική βάση των διμερών σχέσεων».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύσεις αποσπασμάτων της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ανάπτυξη της «εταιρικής σχέσης» με την Κίνα, την ίδια ώρα που αυτή περιγράφεται ως «συστημικός αντίπαλος», ενώ διατυπώνεται ως ζητούμενο «μια συνολική στρατηγική για την Κίνα στη Γερμανία στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ΕΕ - Κίνας». Ακόμα, η Κίνα προτρέπεται να «διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της», ενώ η Γερμανία δεσμεύεται «να διασφαλίσει ότι οι εδαφικές διαφορές στη Νότια και Ανατολική Κίνα θα διευθετούνται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ακόμα, αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την ενιαία Κίνα,υποστηρίζουμε την πραγματική συμμετοχή της δημοκρατικής Ταϊβάν στους διεθνείς οργανισμούς», ενώ γίνεται λόγος για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ και τονίζεται ότι «η αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα" στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να αποκατασταθεί».

Αυστραλιανές δυνάμεις στις Νήσους Σολομώντα

Στο μεταξύ, η Αυστραλία, στο φόντο της συμμαχίας AUKUS με ΗΠΑ και Βρετανία απέναντι στην Κίνα, προχωρά σε κινήσεις «αναβάθμισης» του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή και με όρους «δύναμης ασφάλειας».

Χτες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να ανταποκριθεί σε αίτημα των Νησιών του Σολομώντα (νησιωτικό κρατίδιο που βρίσκεται 1.500 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας) να στείλει η χώρα του δυνάμεις «ασφαλείας» για την «αντιμετώπιση» διαδηλώσεων και «ταραχών» που συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις, εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Μόρισον είπε ότι «στόχος μας είναι να παράσχουμε σταθερότητα και ασφάλεια» και ότι η χώρα του θα στείλει δυνάμεις στις Νήσους (αστυνομικές αλλά και άλλο «ένοπλο προσωπικό» που διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC περιέγραφαν ως «ειρηνευτικές δυνάμεις») μετά από αίτημα της εκεί κυβέρνησης και στο πλαίσιο σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Σημειωτέον, οι Νήσοι Σολομώντα είχαν αποτελέσει εστία κρίσιμων μαχών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ ιαπωνικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, διαδικτυακά, η 13η Ευρωασιατική Σύνοδος (ASEM 13), στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες συνολικά 30 ευρωπαϊκών κρατών, 21 ασιατικών, αλλά και οι διακρατικές οργανώσεις ΕΕ και Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Τη φετινή συνάντηση (που γίνεται κάθε 2 χρόνια) φιλοξενεί η Καμπότζη, με θέμα «Ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για την κοινή ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ