Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζεται νέα συνάντηση ΗΠΑ - Ταλιμπάν

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τ. Γουέστ, θα βρεθεί στην Ντόχα τις επόμενες μέρες, όπου θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, είπε ότι «θα συζητήσουν τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα που αφορούν το Αφγανιστάν», για «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφαλή διέλευση των Αμερικανών πολιτών και των Αφγανών στους οποίους έχουμε ειδική δέσμευση (...) την ανθρωπιστική βοήθεια και την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Στην Ντόχα θα βρεθεί αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Αμίρ Καν Μουτάκι, όπου εκτός από την αμερικανική θα έχει επαφές και με αντιπροσωπεία της ΕΕ. Ο Μουτάκι θα συζητήσει το αίτημα του «ξεπαγώματος» αποθεματικών της χώρας που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες, ζητήματα Εκπαίδευσης και Υγείας, την επαναλειτουργία πρεσβειών στην Καμπούλ κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι πάνω από 1.000 Αφγανοί Χαζάρα (σιίτες που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 10% - 20% του πληθυσμού) εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, περιγράφοντας την περίοδο της δοτής κυβέρνησης του Ασράφ Γάνι (ήταν Πρόεδρος με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ μέχρι την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν) ως «μια από τις πιο ζοφερές περιόδους» της ιστορίας του Αφγανιστάν, κατά την οποία η χώρα «δεν ήταν ανεξάρτητη και οι πρεσβείες αποφάσιζαν τα πάντα». Ο πρώην βουλευτής (Χαζάρα) Τζαφάρ Μαχντάουι δήλωσε, μετά από συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, ότι «τις επόμενες βδομάδες ή μήνες ελπίζουμε να δούμε μια πιο συμπεριληπτική κυβέρνηση, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του συνόλου του λαού».

Τις τελευταίες μέρες, στην ευρύτερη «γειτονιά» βρέθηκε και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, που μαζί με την Επίτροπο Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, συμμετείχε στη 17η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΕΕ - Κεντρικής Ασίας, στο Τατζικιστάν. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε και τις κοινές προσπάθειες για τη διαχείριση ορισμένων από τις κοινές προκλήσεις που προκύπτουν από την κατάσταση στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ