Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενισχύεται η σύνδεση πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της ερευνητικής διαδικασίας και σύνδεσης των πανεπιστημίων με τις εταιρείες προχωράει η κυβέρνηση, με ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις που συζητείται σε Επιτροπές της Βουλής και περιλαμβάνει τη ...«βελτίωση» του θεσμικού πλαισίου για τις διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών τεχνοβλαστών (spin-off).

Δηλαδή εταιρείες - συμπράξεις πανεπιστημίων και ιδιωτών, στις οποίες το πανεπιστημιακό σκέλος αναλαμβάνει στην ουσία όλο το ρίσκο του νέου προϊόντος ή υπηρεσίας, που συνιστά την καινοτομία, ενώ μόλις αποδειχτεί ότι αντέχει στην ανταγωνιστικότητα και έχει μεγάλο περιθώριο κερδοφορίας, ο ιδιώτης ανακεφαλαιοποιεί το μερίδιό του και παίρνει στα χέρια του μια έτοιμη και δοκιμασμένη επιχείρηση, όπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Το πανεπιστήμιο στην πράξη τζογάρει αποθεματικά και χρηματικά ποσά για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία θα έπρεπε να προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της διδασκαλίας και της έρευνας, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου. Πρόσθεσε ότι αντί να μιλάμε για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών, η κυβέρνηση κόπτεται να διαμορφώσει κίνητρα για τους ερευνητικούς οργανισμούς με τη διάθεση υποδομών σε εταιρείες τεχνοβλαστούς, γεγονός που θα ωθήσει περισσότερο τα ιδρύματα στην αυτοοργάνωση και την αναζήτηση πόρων.

Οπως επισήμανε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει συνολικά το τοπίο. Δηλαδή τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ίδρυσης τεχνοβλαστών, τους όρους συμμετοχής σε αυτές του ακαδημαϊκού ή ερευνητικού προσωπικού, τη σχέση των εν λόγω εταιρειών με τον οργανισμό και την εισαγωγή κινήτρων για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών τεχνοβλαστών.

Ξεκάθαρα υπέρ των ρυθμίσεων αυτών τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ