Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο μετά τη διαρροή διοξειδίου του άνθρακα στο πυρηνικό εργοστάσιο «Asco», στην Καταλονία, ανακοίνωσαν προχτές οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η διαρροή προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα πρόληψης πυρκαγιάς του εργοστασίου και δεν συνδέεται με οποιοδήποτε ραδιενεργό υλικό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να αρχίσει από την επόμενη βδομάδα τη συνέχιση του προγράμματος που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να παραμένουν στο Μεξικό οι μετανάστες που κάνουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών», γνωστότερο ως «Παραμείνετε στο Μεξικό».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Συνεχίζονται η κόντρα και το παζάρι ΕΕ - Πολωνίας για τη θέση των πολωνικών ομίλων στην ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, καθώς χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει την εξουσία να αμφισβητεί τους διορισμούς δικαστών στη χώρα, απορρίπτοντας την απόφαση που είχε εκδώσει αυτό το ευρωπαϊκό όργανο τον περασμένο Μάη.

ΟΤΑΒΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στον ισχυρισμό ότι η κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους της «Ukraine International Airlines» από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στις 8/1/2020 με αποτέλεσμα τον θάνατο 176 ανθρώπων, ήταν ευθύνη υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων και όχι ένα δυστύχημα που προκλήθηκε από έναν χειριστή πυραυλικού συστήματος κατέληξε έκθεση ειδικών που συντάχτηκε μετά από έρευνα που ζήτησαν οι οικογένειες των θυμάτων. Σημειώνεται ότι η έκθεση δημοσιοποιήθηκε παραμονές της επανέναρξης των παζαριών ΗΠΑ - Ιράν, τη Δευτέρα στη Βιέννη, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας μείωσε τον αριθμό των χωρών (σε 37 από 102) που θα μπορούν να αγοράζουν τεχνολογικές εφαρμογές και άλλα προϊόντα αντικατασκοπείας από ισραηλινές εταιρείες, μετά τις αποκαλύψεις για την εταιρεία «NSO Group» και την εφαρμογή Pegasus σε έξυπνα κινητά που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών κ.ά. Την Τρίτη η αμερικανική «Apple» υπέβαλε μήνυση κατά της «NSO Group» επειδή η εφαρμογή της επιτρέπει την παρακολούθηση των χρηστών σε όλες τις συσκευές της.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση που συγκρότησε ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, τεσσερισήμισι μήνες μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοίζ, ενώ παραμένουν τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ