Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές και διαβουλεύσεις

Διήμερες επαφές με αντιπροσωπεία της ΕΕ είχε ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, στην Ντόχα.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, «η αφγανική αντιπροσωπεία ζήτησε βοήθεια για τη διατήρηση των αεροδρομίων σε λειτουργία» και «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εγγυηθεί και να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αλλοδαπών και των Αφγανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα», ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά επανέλαβε την έκκληση για σχηματισμό «κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς». Οι όροι της ΕΕ συνδέθηκαν με το ενδεχόμενο αποδέσμευσης επιπλέον χρημάτων, με στόχο να βοηθηθεί «απευθείας ο αφγανικός λαός»...

Στο μεταξύ, ο Μουτάκι συναντήθηκε στην Ντόχα και με τον Βρετανό επιτετραμμένο για το Αφγανιστάν, Μ. Λόνγκντεν, με τον οποίο συζήτησαν για την «ανθρωπιστική και οικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια» στη χώρα.

Τέλος, ενδεικτική των διεργασιών είναι και η συνάντηση που είχε στην Καμπούλ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ταλιμπάν Μαουλαβί Αμπντούλ Καμπίρ, με τον Τούρκο πρέσβη Τσ. Ερντζινάι. Σύμφωνα με το δίκτυο «Bahktar News», ο Τούρκος διπλωμάτης τόνισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προσφέρει «βοήθεια» για τη στήριξη των αγροτικών καλλιεργειών και των κατασκευαστικών έργων στις επαρχίες Κανταχάρ, Χεράτ και Καζάκι, αλλά και ότι Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο Αφγανιστάν και τις επόμενες βδομάδες θα επισκεφτούν τη χώρα.

Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια απασχόλησαν και τη Σύνοδο της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία (ECO), που έγινε στο Τουρκμενιστάν με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων Τουρκίας, Ιράν, Πακιστάν, όπως και τη διαδικτυακή συνάντηση των ΥΠΕΞ του RIC (Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας) που έγινε στις 26/11.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε το σχήμα «έναν από τους κρίσιμους παράγοντες στην παγκόσμια και περιφερειακή πολιτική, αναγνωρισμένον όσον αφορά την εγγύηση της ασφάλειας, τη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού όπως και την προώθηση της ευρείας οικονομικής ενσωμάτωσης στον ευρασιατικό χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ