Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διεργασίες για «κυβερνητική σταθερότητα»

Πεπεισμένος ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα η Βουλγαρία θα έχει νέα κυβέρνηση δήλωσε ο Κ. Πετκόφ, ο ένας από τους δύο ηγέτες του νεοσύστατου κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Ράντεφ, δήλωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως η Βουλγαρία ήδη χρειάζεται οπωσδήποτε μια κανονική κυβέρνηση».

Ο Πετκόφ υποστήριξε ότι το κόμμα του βρίσκεται στην τελική ευθεία για συνεννόηση τουλάχιστον με το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός», το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το σχήμα «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Από τη μεριά του ο Ράντεφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ξεχώρισε ως θέμα στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και «τη διεύρυνση της ΕΕ».

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σχετικό παζάρι μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, μιλώντας στο πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας ΜΙΑ ο Πετκόφ σημείωσε ότι «θέλουμε να εισάγουμε μια νέα προσέγγιση ως προς την επίλυση προβλημάτων μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων». Πρόσθεσε βέβαια ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ορισμένα ζητήματα - για παράδειγμα, πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία».

Την Παρασκευή, στην πρώτη της συνεδρίαση η νέα Βουλή εξέλεξε πρόεδρό της τον 34χρονο δικηγόρο Νίκολα Μίντσεφ, προερχόμενο από το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», με 158 υπέρ, 1 κατά και 72 αποχές. Ο Μίντσεφ έχει αποφοιτήσει από το Γερμανόφωνο Λύκειο της Σόφιας.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Μακεδονία ανακοινώθηκε και επισήμως η συμμετοχή του αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» στον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM). Η «Εναλλακτική» ανέλαβε την ευθύνη για τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης αλλά και Διασποράς.

  • Συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις στη Σερβία, όπου μεταξύ άλλων εκφράζονται αντιδράσεις ενάντια σε επενδύσεις σε τομείς «εθνικής σημασίας», όπως οι εξορύξεις λιθίου στα δυτικά. Στο στόχαστρο διαδηλωτών βρίσκεται και ο αγγλο-αυστραλιανών συμφερόντων κολοσσός της «Rio Tinto». Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης ενάντια σε νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε πρόσφατα και καταργεί το κατώτατο όριο συμμετοχής για την εγκυρότητα ενός δημοψηφίσματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ