Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προς ακόμα πιο επιθετικό «αμυντικό δόγμα» η Ιαπωνία

Την ετοιμότητα της αστικής τάξης της Ιαπωνίας να εμπλακεί ακόμα πιο αποφασιστικά στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, που κλιμακώνεται με επίκεντρο τον Ινδο-Ειρηνικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Φ. Κισίντα, αναγγέλλοντας περαιτέρω «ενίσχυση» του «αμυντικού δόγματος» της χώρας.

Μετά τις αλλαγές που πριν κάποια χρόνια επανέφεραν τη «δυνατότητα» των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναλαμβάνουν δράση και εκτός συνόρων (με αλλαγή διατάξεων του Συντάγματος όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), ο Κισίντα είπε τώρα σε ομιλία για την αμυντική πολιτική της χώρας ότι «θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κάνουμε επιθέσεις σε εχθρικές βάσεις», αλλά και ότι «θα ενισχύσουμε θεμελιωδώς την αμυντική μας στάση, με αίσθηση επείγοντος».

Ολα αυτά ενώ η Ιαπωνία πρωτοστατεί μαζί με ΗΠΑ, Ινδία και Αυστραλία στην ενίσχυση της συμμαχίας «Quad», με βασικό ζητούμενο την αντιμετώπιση της Κίνας.

Σημειωτέον, μετά τις τελευταίες αλλαγές στο Σύνταγμα η Ιαπωνία αναβάθμισε και την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε «ειρηνευτικές» στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό (καταρχάς του ΟΗΕ).

Η Ταϊβάν σταθερός «μοχλός» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, επέλεξε να εστιάσει ξανά στο θέμα της Ταϊβάν για την αντιπαράθεση με την Κίνα. Ενώ ισχυρίστηκε από τη μία ότι «είμαστε σταθεροί στην τήρηση της πολιτικής και των δεσμεύσεων της "μίας Κίνας"», από την άλλη εξέφρασε «ανησυχία» για την «ικανότητα της Ταϊβάν να αμύνεται», διαμηνύοντας ξανά ότι αποτελεί προτεραιότητα το «να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια χρήσης βίας που θα απειλούσε την ασφάλεια του λαού της Ταϊβάν».

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, εκδηλώθηκαν και οι πρόσφατες αναταραχές στα Νησιά Σολομώντα, με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και προσκείμενους σε αυτήν διαδηλωτές να συγκρούονται με την κυβέρνηση Σογκαβάρε για την επιλογή της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα, «παγώνοντας» στενότερους δεσμούς που ανέπτυσσε με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Σογκαβάρε επικράτησε κατά τη διενέργεια ψηφοφορίας για πρόταση μομφής εναντίον της, την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση. «Το αίτημα για παραίτηση και η πρόταση μομφής έγιναν στο πλαίσιο μιας παράνομης απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ο Σογκαβάρε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει «στους πράκτορες της Ταϊβάν». Πάντως, στο όνομα της «αποκατάστασης της τάξης» και της «αντιμετώπισης των ταραχών», η κυβέρνηση Σογκαβάρε δέχτηκε τη «συνδρομή» χωρών όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Νησιά Φίτζι αλλά και η Αυστραλία, που έστειλαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, μετά και από ενεργοποίηση σχετικών διμερών συμφωνιών.

Την ίδια ώρα στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ντ. Σουιντάνι, κυβερνήτη της επαρχίας Μαλάιτα των Νησιών Σολομώντα, ανέφεραν ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διενέργειας δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ