Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση τιμής στον Γοργοπόταμο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Δεκέμβρη η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 79η επέτειο της ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου, στον ομώνυμο ιστορικό χώρο, την οποία εκδήλωση διοργάνωσαν το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση, στην οποία λόγω της πανδημίας συμμετείχε κόσμος μόνο από τη γύρω περιοχή, ξεκίνησε με χαιρετισμό του Χρήστου Φουσέκη, προέδρου του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονικό της ανατίναξης και στην ιστορική περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης, στην προσφορά και δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ, στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας και ξαναγραψίματός της σύμφωνα με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης καθώς και στην πείρα που βγαίνει από τη μελέτη της περιόδου αυτής. Από την πλευρά του ο Θάνος Νεόφυτος, μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ, συνέδεσε την εποχή της Κατοχής και της Αντίστασης με τη σημερινή, σημειώνοντας πως τα σημερινά προβλήματα και οι μεγάλες δυσκολίες που ζει ο ελληνικός λαός μπορεί να τα λύσει μόνος του, με πολιτικά προσανατολισμένο και οργανωμένο αγώνα, όπως τότε: Δίπλα στις δυνάμεις του ΚΚΕ, στη γραμμή της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής.

Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθάνατων νεκρών, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το Πένθιμο Εμβατήριο και τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στον χώρο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ. Στα βάθρα της γέφυρας, δύο μάρτυρες της φονικής έκρηξης της νάρκης το 1964, ο Γιάννης Παναγής από την Αμφισσα και ο Στάθης Καρπέτας από τη Λαμία, διηγήθηκαν με λεπτομέρειες τα γεγονότα. Ο δεύτερος, μάλιστα, μέλος της περιφρούρησης τότε, πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όπως και άλλοι αθώοι αγωνιστές. Ηταν ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ