Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μακρόν

Επαφές στη Σαουδική Αραβία («την πρώτη χώρα του Κόλπου από άποψη μεγέθους», όπως είπε φτάνοντας στο Ριάντ) είχε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συνεχίζοντας την περιοδεία στον Περσικό με σκοπό το Παρίσι «να συμβάλει στη σταθερότητα» της περιοχής «από τη Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο». Στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας, ο Μακρόν είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η συμφωνία για την αγορά 80 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» από τα ΗΑΕ.

«Η Γαλλία έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή», επανέλαβε ο Μακρόν πριν φτάσει στη Σαουδική Αραβία, από όπου τελικά ανακοίνωσε με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κοινή προσπάθεια για μια «ανανέωση της σχέσης» μεταξύ Σ. Αραβίας και Λιβάνου. Υπενθυμίζεται ότι η σχέση των δύο χωρών πρόσφατα επιδεινώθηκε ξανά, με αφορμή παλιότερα επικριτικά σχόλια υπουργού του Λιβάνου για τον ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης. Παραμονές της επίσκεψης Μακρόν στη Σαουδική Αραβία, ο εν λόγω υπουργός (Ζ. Κορντάχι), ανακοίνωσε τελικά την παραίτησή του, διευκολύνοντας αυτήν την «ανανέωση σχέσης».

Με αυτό το αντικείμενο, μάλιστα, Μακρόν και Μπιν Σαλμάν είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ν. Μικάτι. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε τη «βούλησή μας η κυβέρνηση (του Λιβάνου) να μπορέσει να εργαστεί φυσιολογικά και να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, να υλοποιήσει τις χρήσιμες μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενος φυσικά σε μεταρρυθμίσεις που τα γαλλικά μονοπώλια και οι σύμμαχοί τους εκτιμούν πως θα ευνοήσουν τα σχέδιά τους. Ο δε Μικάτι μίλησε για «σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων».

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κατάρ

Ολα αυτά ενώ στον Περσικό και συγκεκριμένα στην Ντόχα του Κατάρ αναμενόταν χτες και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας του Κόλπου, χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού». Εξέφρασε μάλιστα ιδιαίτερη ικανοποίηση για την «επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου», στο φόντο και της «επαναπροσέγγισης» μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.

Μάλιστα, πριν τον Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που η Τουρκία διατηρεί στο Κατάρ, από όπου μοίρασε υποσχέσεις ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας εργάζονται σκληρά όσο ποτέ στην ιστορία της χώρας, για να προστατέψουν όχι μόνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, αλλά και των αδελφών μας στην Κύπρο, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και όλων των αδελφών και συμμάχων μας».

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν επέμεινε και τις μέρες που πέρασαν να μιλά για «πόλεμο» που συνεχίζεται σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να «υποδουλώσει» την Τουρκία. «Επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και σε μας το παιχνίδι που έπαιξαν από το Ιράκ μέχρι τη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι και το Σουδάν. Με τη βοήθεια του θεού και τη θέληση του λαού μας καταφέραμε να ξεφύγουμε από όλα αυτά που είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών του αιώνα. Τώρα τον ίδιο αγώνα δίνουμε στην οικονομία», κατέληξε.

  • Για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, έκαναν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο που συνόδευε τον Τούρκο Πρόεδρο σε εμφάνισή του στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ο μηχανισμός βρέθηκε λίγη ώρα πριν από την έναρξη συγκέντρωσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ