Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο Δεκέμβρης στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα!

Με ξεχωριστό τρόπο θα αποχαιρετήσει το Στέκι τους επισκέπτες του και για τη φετινή χρονιά, με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και βιβλιοπαρουσιάσεις. Οι μαθητές και οι φίλοι του Στεκιού θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πολιτικό και λογοτεχνικό βιβλίο, να συζητήσουν και να περιηγηθούν σε αξιόλογες εκθέσεις και όλα αυτά λίγες μέρες πριν ανανεώσουν το ραντεβού τους για ένα ακόμα πιο δημιουργικό 2022!

16-20 Δεκέμβρη: Εκθεση για την 100χρονη ιστορία της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ

Στο Στέκι θα φιλοξενηθεί η Εκθεση του ΚΣ της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ). Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» ήταν και παραμένει ένα βασικό όπλο στην πάλη που δίνουν οι κομμουνιστές από το πρώτο τεύχος έως σήμερα. Αποτελεί ένα σημαντικό ιδεολογικοπολιτικό εφόδιο για την πρωτοπορία, το ΚΚΕ, τον φορέα των σύγχρονων ιδεών, της κατάργησης της εκμετάλλευσης και επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περιήγηση σε ιστορικά τεύχη και εκθέματα από αυτή την εκατοντάχρονη διαδρομή, στην οποία φωτίζονται όλες οι μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης και η μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που δεν σταμάτησε ποτέ!

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οργανωμένες ξεναγήσεις για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν συνδρομητές της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», αξιοποιώντας την έκπτωση για νέους.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη 16/12, 14.00 - 17.00. Παρασκευή 17/12, 14.00 - 20.00. Σάββατο 18/12, 10.00 - 18.00. Κυριακή 19/12, 10.00 - 18.00. Δευτέρα 20/12 14.00 - 19.00.

13-23 Δεκέμβρη: Δεκαήμερο βιβλίου

Το Στέκι και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ οργανώνουν για άλλη μια χρονιά το καθιερωμένο πλέον δεκαήμερο βιβλίου από τις 13 έως τις 23 Δεκέμβρη στον χώρο του Στεκιού. Η ΚΝΕ πρωτοπορεί σταθερά και μέσα από τα Στέκια διοργανώνοντας πλούσιες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάμεσά τους και εκθέσεις βιβλίου, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη», επιδιώκοντας να αναδεικνύει συνεχώς ότι η μόρφωση είναι ένα αναντικατάστατο όπλο στον αγώνα που δίνει σήμερα κάθε μέλος της ΚΝΕ, αλλά και κάθε προοδευτικός νέος, που προβληματίζεται και έχει δημιουργικές ανησυχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Στέκι θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου με παλιές και νέες εκδόσεις, πακέτα προσφορών και ειδικές εκπτώσεις για τους φίλους του Στεκιού. Εργα των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, έργα με ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, λογοτεχνικά έργα, εκδόσεις της ΚΝΕ, εκδόσεις για τα ζητήματα της Τέχνης και άλλα πολλά θα περιμένουν τους επισκέπτες του Στεκιού.

Η περίοδος των γιορτών, άλλωστε, προσφέρεται για να προμηθευτούμε όλοι ή να δωρίσουμε κάποιο βιβλίο, που αναμφίβολα αποτελεί μία μοναδική συντροφιά.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων

Τρίτη 14 Δεκέμβρη, ώρα 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αδελφοί Γιερσόφ» του Β. Κοτσέτοφ.

Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι «Αδελφοί Γιερσόφ» διαδραματίζονται σε μια επαρχιακή βιομηχανική πόλη της Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία είναι ορατά τα σημάδια από τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθώς εξελίσσεται η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, καθώς αναδεικνύεται το ζήτημα της «προσωπολατρίας» μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, αναπτύσσεται κοινωνική διαπάλη που αντανακλάται και στην αντίστοιχη εσωκομματική διαπάλη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που τοποθετείται χρονικά ίσως στην πιο αποφασιστική, στην πιο κρίσιμη περίοδο για την κομμουνιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ.

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η εργατική τάξη των ορυχείων, των μεταλλείων, η εργάτρια της αλιευτικής παραγωγής, αλλά και οι επιστήμονες - μηχανικοί, γιατροί - οι εργάτες της τέχνης (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ζωγράφοι), σε κάθε περίπτωση η κομμουνιστική πρωτοπορία ως εργαζόμενη ή ως απόλυτα αφιερωμένη στην ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική κομματική καθοδήγηση της νέας κοινωνίας.

Κυριακή 19 Δεκέμβρη, ώρα 18.30: Ματιές στην Κομμούνα του Παρισιού...

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την Παρισινή Κομμούνα, καθώς και σχολιασμό του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με τίτλο: «72 μέρες...».

Θα μιλήσουν ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Μάνθος Ψυρράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τρίτη 21 Δεκέμβρη, ώρα 18.30: Λογοτεχνία: Αξίζει τον χρόνο σου;

Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής επιτρέπουν το διάβασμα; Τι έχει να δώσει σ' έναν νέο άνθρωπο η επαφή με τη λογοτεχνία; Τι κάνει ένα βιβλίο κλασικό; Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, φωτισμένα μέσα και από την πείρα της ομάδας ανάγνωσης που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Στέκι με συντονίστρια την Μαρία Πεσκετζή.

Θα μιλήσουν η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Φιλολογίας, και ο Ντίνος Τζαβάρας, μεταπτυχιακός φοιτητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ