Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αποτελεσματικότερη προσαρμογή στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων

Eurokinissi

Η αποτελεσματικότερη προσαρμογή της Δικαιοσύνης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να λειτουργεί ως ταχύτερο εργαλείο στην υπηρέτηση των συμφερόντων του, αλλά και ο ακόμα πιο ασφυκτικός έλεγχος των εν ενεργεία δικαστών, ώστε να μην ξεφεύγουν ούτε κατ' ελάχιστο από την υπεράσπιση της κυρίαρχης πολιτικής, είναι οι πιο σημαντικοί άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, διαδικασία που ολοκληρώθηκε χτες, ουσιαστικά το νομοσχέδιο συνεχίζει την «αποτελεσματικότερη προσαρμογή της Δικαιοσύνης στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», που άλλωστε είναι «στις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου Ανάκαμψης». Ετσι, εισάγονται ρυθμίσεις για την Εθνική Σχολή Δικαστών οι οποίες προβλέπουν αντιδραστικές αλλαγές στην οργάνωση της Σχολής, στην εκπαίδευση των δικαστών, στην ύλη και στο εκπαιδευτικό αντικείμενο, ακόμα και στην ίδια την επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία των δικαστών, μέσω της βαθμολόγησής τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Για παράδειγμα, εισάγεται ο θεσμός της αξιολόγησης των καθηγητών ακόμα και από τους εκπαιδευόμενους, αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Οσον αφορά δε τους εκπαιδευτικούς κύκλους προγραμμάτων, δίνεται «ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό Δίκαιο, στο Δίκαιο της κεφαλαιαγοράς για την Ενέργεια κ.λπ., που εκφράζουν στην πραγματικότητα τη στρατηγική της αστικής τάξης στο να προχωρήσουν νέες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της "πράσινης ανάπτυξης". Οπως και η εμβάθυνση στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από όπου δίνονται και οι κεντρικές κατευθύνσεις».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα, η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι υποχρεωτική ετησίως και «οι δικαστές με βάση τις επιδόσεις τους εκεί θα λαμβάνουν πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης. Το πιστοποιητικό αυτό θα μπαίνει στον υπηρεσιακό τους φάκελο, άρα αναπόφευκτα θα λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξή τους.

Αυτό που αξιοποιείται είναι η αντίστοιχη ευρωπαϊκή και διεθνής πείρα, το λεγόμενο "Trainer of the Trainers", που κατά την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πρόκειται για διεθνή εκπαιδευτική πρακτική που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, και σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το πρόγραμμα HELP της ΕΕ».

Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που τόσο με υπόμνημά τους όσο και με την τοποθέτηση του εκπροσώπου τους στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, απαιτούν την απόσυρση των ρυθμίσεων αυτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας υποστήριξε ότι αφού προωθείται ο εκσυγχρονισμός συνολικά του νομοθετικού πλαισίου (Ποινικοί Κώδικες, τρομονόμοι, διαμεσολάβηση, ειδικά δικαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη γρήγορη εξυπηρέτηση των υποθέσεων των επιχειρηματικών ομίλων, για την προσέλκυση επενδύσεων), ήρθε η ώρα να γίνει και η «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση» στη Σχολή Δικαστών, «για να έχουμε δικαστές που να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα». Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν φάνηκαν να διαφωνούν με την ουσία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά μόνο σε ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα. Αλλωστε, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης εξέφρασε και χτες τη διάθεση του κόμματός του «για εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων» επί του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ