Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΙ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουν τη μάχη για την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας

Δυνατό μήνυμα έστειλε και η χτεσινή 2η μέρα της απεργίας τους. Επόμενος σταθμός η Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκέμβρη

Την εργοδοτική αυθαιρεσία, την πλήρη κάλυψή της από την κυβέρνηση και την αστυνομία, όπως και τη νέα επιχείρηση στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού, συνάντησαν και χτες οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους. Οι κατά τ' άλλα «ανύπαρκτοι» εργαζόμενοι - αφού η διοίκηση της επιχείρησης δεν τους αναγνωρίζει σαν προσωπικό της - απαίτησαν και χτες μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους να καταργηθεί η δουλεμπορική σχέση της «ενοικιαζόμενης εργασίας», απευθείας πρόσληψή τους από τα ΕΛΤΑ, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς για όλους, και άλλα αιτήματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού.

Τώρα, με ψηλά το κεφάλι ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, τη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Νομού Αττικής (ΣΕΤΤΑ) στις 19 Δεκέμβρη, όπου θα εκτιμήσουν τα όσα έγιναν και θα αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Η χτεσινή, δεύτερη μέρα της απεργίας τους ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier στη Λένορμαν, και ακολούθησαν μοτοπορεία και συγκέντρωση στην έδρα των ΕΛΤΑ Courier στην Αγία Παρασκευή.

Η εργοδοσία των ΕΛΤΑ συνεχίζει την πρόκληση να μην τους αναγνωρίζει ως δικούς της εργαζόμενους, κι ας είναι αυτή που τους ξεζουμίζει 10 και 15 χρόνια δίνοντάς τους περίπου 600 ευρώ για 8 και πλέον ώρες δουλειά στον δρόμο, που τους «ενοικιάζει» σαν να είναι απλά εργαλεία από άλλη εταιρεία, με συμβάσεις που ανανεώνονται μήνα τον μήνα, γεγονός που την απαλλάσσει από μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημίωση απόλυσης, άδεια, ασθένεια κ.ά.) και ταυτόχρονα αποτελεί μέσο εκφοβισμού και εντατικοποίησης.

Τα σφραγισμένα ρολά περιφρουρούσε η αστυνομία, με τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους στο κτίριο
Τα σφραγισμένα ρολά περιφρουρούσε η αστυνομία, με τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους στο κτίριο
Ετσι, σε μια προσπάθεια να λυγίσει τον δίκαιο αγώνα τους, και χτες προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, με ταξί που θα αναλάμβαναν την παράδοση των δεμάτων, προσπάθεια που ακυρώθηκε ξανά, με παρέμβαση του ΣΕΤΤΑ.

Αφού δεν της βγήκε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, πέρασε στην επόμενη ...πίστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία των απεργών στα γραφεία των ΕΛΤΑ Courier στην Αγία Παρασκευή, αλλά έφτασε και στο σημείο να κατεβάσει τα ρολά του καταστήματος, κλείνοντας για ώρες τις εξόδους κινδύνου του κτιρίου και «παγιδεύοντας» όσους εργαζόμενους δούλευαν μέσα. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει τη «συγκατάθεσή» τους, τους ενημέρωσε ότι όποιος ήθελε μπορούσε να φύγει νωρίτερα, και όσοι έμεναν θα συνέχιζαν να δουλεύουν με τα ρολά κατεβασμένα. Αρκετοί βέβαια ήταν οι εργαζόμενοι που έφυγαν, αρνούμενοι να εργάζονται σαν να βρίσκονται σε γκέτο, μη και συναντηθούν με τους απεργούς.

Αρωγός στις ενέργειες της εργοδοσίας, που απαγόρευσε ακόμα και την επαφή των απεργών με τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, στάθηκε για μια ακόμα φορά η αστυνομία, παρατάσσοντας δυνάμεις στο κτίριο και δίνοντας εντολή «δεν μπαίνει κανείς μέσα».

Χωρίς να πτοούνται, οι απεργοί συνέχισαν την κινητοποίησή τους, με την πρόεδρο του ΣΕΤΤΑ να καταγγέλλει το παραπάνω γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Αλ. Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία «έκλεισε συναδέλφους μας μέσα σαν τα ποντίκια...».

Η απάντηση των απεργών ήρθε και με μπόλικο χιούμορ, αφού κόλλησαν στην είσοδο των γραφείων το γνωστό χαρτάκι «επείγουσας ειδοποίησης» που αφήνουν οι κούριερ όταν δεν βρίσκουν τον παραλήπτη, αφού «απούσα» δήλωνε αυτήν τη φορά η εργοδοσία. Ετσι, το ...πακέτο των δίκαιων διεκδικήσεων θα πάει στη διοίκηση είτε το θέλει είτε όχι, από το προσωπικό της, που τάχα δεν το αναγνωρίζει.

Σημειωτέον, κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας έφτασε το μεσημέρι διαπιστώνοντας την παράβαση της εργοδοσίας που εγκλώβισε τους εργαζόμενους στο κτίριο, ενώ ακολούθησε και νέα επίσκεψη του κλιμακίου, αυτήν τη φορά μαζί με τον Αλέκο Περράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ