Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Κάλεσμα ενίσχυσης του «Αγωνιστικού Μετώπου»

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή το 33ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ και ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου του (συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) «για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματά μας. Για να διεκδικήσουμε να παρθούν πίσω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια και τσακίζουν τον μισθό και τα κεκτημένα μας. Για να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά!».

Στη διακήρυξή του σημειώνει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο και τις επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους, όπως οι αποσχίσεις τμημάτων, οι «εθελούσιες», οι εκβιαστικές απολύσεις και τα εκατοντάδες κλεισίματα καταστημάτων. Επίσης, η εκτίναξη των ποσοστών τηλεργασίας, η οποία έγινε όχημα για καταστρατήγηση της Κλαδικής Σύμβασης και του ωραρίου, μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων. Ως προς την ψηφιοποίηση τονίζει ότι ενώ σήμερα «η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει φτάσει στα ύψη, που θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, να εξασφαλίσουμε λιγότερες ώρες δουλειάς χωρίς εντατικοποίηση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», αφού «χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται εκτός κλάδου, την ίδια στιγμή που όλες οι νέες προσλήψεις γίνονται με νέους εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους, εξωτερικούς συνεργάτες με ατομικές συμβάσεις εργασίας».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καταθέτει στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ για μια ακόμα φορά νέο «επικαιροποιημένο πλαίσιο Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας», διαμορφωμένο, όπως σημειώνει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι τις αντοχές της οικονομίας και τα κέρδη των τραπεζών, ώστε αυτό να είναι βάση στη διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για τη νέα Κλαδική Σύμβαση. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μία Κλαδική Ομοσπονδία που θα καλύπτει και θα εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, αυξήσεις 10% στους μισθούς, σταθερό ωράριο (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο), κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών κ.ά.

Αναφερόμενο στους «νέους» συνδυασμούς που εμφανίζονται μπροστά στο Συνέδριο υπογραμμίζει πως «κηρύσσουν τις ίδιες απαρχαιωμένες αρχές για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», αφού «είναι συνδυασμοί που έχουν γνωστές ταυτότητα, αφετηρία και ιδεολογική τοποθέτηση. Δύο ψηφοδέλτια στηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δύο από τη ΝΔ και άλλα δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από το Συνέδριο ανεβάζουν δήθεν τους τόνους της αντιπαράθεσης, όμως στο διά ταύτα συνενώνονται στη ΓΣΕΕ, συναποφασίζουν και βάζουν πλάτη όλοι μαζί για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματά μας, στο συνδικαλιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ