Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Κρίκοι» για την ευρωατλαντική «προβολή ισχύος» στη Μ. Θάλασσα

Αλλο ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των Αμερικανών σηκώθηκε χτες από τη Σούδα και αναπτύχθηκε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας, ελέγχοντας τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Πούτιν - Μητσοτάκη στο Σότσι, βασικά επιβεβαιώνοντας ό,τι είπε εκεί στις κοινές τους δηλώσεις ο Ελληνας πρωθυπουργός, συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» «προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα», εν μέσω έντασης, μάλιστα, σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα και με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι δύο πλευρές (Ρωσία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) επαναλαμβάνουν «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση γύρω από Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες το πρωί αεροσκάφος της ΠΑ των ΗΠΑ (USAF) τύπου RC-135V σηκώθηκε από τη βάση τους στη Σούδα, σε αποστολή πέριξ της Κριμαίας σε αποστολή «Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης» (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR), μεταφέροντας στα κεντρικά των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από την ανάπτυξη δυνάμεων και τις κινήσεις τους στην επίμαχη περιοχή.

Θυμίζουμε, την Τρίτη, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα με αντικείμενο τη «διαχείριση κρίσεων», εξήρε το γεγονός ότι η Σούδα «συνεχίζει να λειτουργεί ως κρίκος των αεροπορικών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων μας. Από Συρία μέχρι Λιβύη και Μαύρη Θάλασσα, αυτή η σημαντική και κρίσιμη υποδομή μάς βοηθά να αξιοποιήσουμε τους αεροπορικούς, ναυτικούς και άλλους πόρους μας (...) ενώ βοηθά στην προβολή της αμερικανικής ισχύος», συμπλήρωνε, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τη χτεσινή πτήση του κατασκοπευτικού τους αεροσκάφους από την Κρήτη μέχρι την Κριμαία.

Σημειωτέον πως στην ίδια ζώνη αναπτύχθηκε και αντίστοιχων ικανοτήτων αεροσκάφος του Στρατού των ΗΠΑ (US Army) τύπου «Challenger 650 ARTEMIS», που σηκώθηκε από την Κωστάντζα της Ρουμανίας, άλλη μια χώρα όπου ενισχύονται διαρκώς οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, θέμα που διόλου τυχαία έθιξε και προχτές ο Πούτιν στις κοινές δηλώσεις του με Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας π.χ. ότι με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, πλέον «οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίασαν τα σύνορά μας», «τώρα βλέπουμε τα αντιπυραυλικά συστήματα MK41 να βρίσκονται στη Ρουμανία. Εχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ουκρανία».

Επίσκεψη Δένδια στη Θράκη

Βέβαια, σημαντικό κομμάτι των τέτοιων ΑμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς Ρουμανία, όπως και άλλες χώρες της Ανατ. Ευρώπης, περνά μέσα από την Ελλάδα και ειδικά την Αλεξανδρούπολη, την οποία σημειωτέον επισκέπτεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, παραθέτοντας χτες βράδυ δείπνο στους τέσσερις μητροπολίτες Θράκης και στους τρεις τοποτηρητές μουφτήδες Θράκης.

Σήμερα επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του λιμένα της πόλης, όπου την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη και διεκπεραίωσής τους μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου βορειότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «Atlantic Resolve».

Κάνοντας άλλωστε τον «απολογισμό» των υποδομών αυτών, ο Πάιατ στην προαναφερόμενη συνάντηση έλεγε πως «μόνο το 2021 η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε 9 μεγάλα πλοία, τα οποία υποστήριξαν την ανάπτυξη και απαγκίστρωση 165 ερπυστριοφόρων οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και άνω των 2.500 τεμαχίων φορτίου. Η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει στη συμμαχία μας μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον πως μια μέρα πριν την επίσκεψη Δένδια στην περιοχή προηγήθηκε η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία της παρέδωσε το πόρισμα «Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης». Στη συζήτησή τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Θράκη αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί η περιοχή και τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του γυναικείου πληθυσμού.

Εξάλλου, το ΥΠΕΞ έδωσε δημοσιότητα στο γεγονός ότι «στο πλαίσιο του σεβασμού που η Ελληνική Πολιτεία αποδίδει στους νεκρούς, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής», πραγματοποιήθηκε στα Σήμαντρα Χαλκιδικής επαναταφή οστών 201 σορών μουσουλμάνων, παλαιών κατοίκων της περιοχής, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την ανέγερση γυμναστηρίου, υπόθεση που έχει αξιοποιηθεί και από την τουρκική κυβέρνηση για την επαναφορά των γνωστών απαράδεκτων αιτιάσεών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ