Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επανέρχονται περιοριστικά μέτρα, τηλεργασία και κλείσιμο σχολείων

Στις ΗΠΑ τα νοσοκομεία «γονατίζουν» για ακόμη μια φορά

Στο ίδιο έργο θεατές, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, βρίσκονται ξανά οι λαοί, ακόμα και στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, με «γονάτισμα» των νοσοκομείων, επαναφορά περιοριστικών μέτρων, κλείσιμο σχολείων και νέα ενίσχυση της τηλεργασίας.

Στα όριά τους βρίσκονται για μία ακόμα φορά τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, καθώς ο μέσος όρος των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορονοϊό αυξάνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα.

Την τελευταία βδομάδα σε όλη τη χώρα καταγράφονταν μεσοσταθμικά 103.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 ημερησίως, αριθμός αυξημένος κατά 19% από την προηγούμενη βδομάδα και κατά 62% από τα τέλη του Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, οι ημερήσιοι θάνατοι αυξήθηκαν αλματωδώς, φτάνοντας στους 1.150 την περασμένη βδομάδα (+57%). Οι ΗΠΑ πλησιάζουν πλέον το τραγικό ορόσημο των 800.000 θανάτων.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών του Μέιν και της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν την Εθνοφρουρά για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν από την επικίνδυνα μεγάλη πληρότητα και τις ελάχιστες κενές κλίνες σε ιατρικές εγκαταστάσεις λόγω της πανδημίας.

Στη Νέα Υόρκη, η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε αναπτύξει 120 γιατρούς και ιατρικούς τεχνικούς σε 12 εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης σε όλη την πολιτεία, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των μεγάλων και διαχρονικών ελλείψεων προσωπικού. Η Εθνοφρουρά ενδέχεται να αναπτυχθεί και σε νοσοκομεία, καθώς από την περασμένη βδομάδα, σε περίπου 50 νοσοκομεία στη βόρεια Νέα Υόρκη οι κενές κλίνες μειώθηκαν φτάνοντας μόλις στο 10% του συνόλου.

Στο Μέιν, η κυβερνήτης δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο 42 κρεβάτια ΜΕΘ διαθέσιμα σε όλη την πολιτεία.

Στη Δανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μεταξύ άλλων και κλείσιμο των σχολείων, παρατείνοντας κατά τέσσερις μέρες τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα περιορισμού της νυχτερινής ζωής και γενίκευση της τηλεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η Δανία είχε ανακοινώσει στο τέλος του καλοκαιριού ότι αντιμετώπισε την πανδημία, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες η εξάπλωση του νέου κορονοϊού είναι ραγδαία. Η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI) χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». Χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 6.600 νέα κρούσματα (ο πληθυσμός είναι περίπου 5,8 εκατ.).

Παράλληλα, επαναφορά της τηλεργασίας, χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους και είσοδο στα νυχτερινά κέντρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ανακοίνωσε για την Αγγλία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται ότι διπλασιάζεται κάθε δύο - τρεις μέρες και «αυτή η εκθετική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και, δυστυχώς, σε αύξηση των θανάτων», σημείωσε.

Η Βρετανία ανησυχεί για τον γρήγορο ρυθμό μόλυνσης της παραλλαγής «Ομικρον» και προετοιμάζεται για 1 εκατ. κρούσματα έως το τέλος του μήνα. Οπως δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, η «Ομικρον» εμφανίζει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της παραλλαγής «Δέλτα», «που σημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει τη "Δέλτα" στο Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή» τις επόμενες βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ