Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ «ΟΜΙΚΡΟΝ»
Αυξημένοι κίνδυνοι για τα ήδη «γονατισμένα» συστήματα Υγείας

Αν και τα όπλα της επιστήμης έχουν πολλαπλασιαστεί, οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την πανδημία αυξήθηκαν το 2021 σε σχέση με πέρυσι

Copyright 2020 The Associated

Η παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, η οποία έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 63 χώρες, συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει την προστασία των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «Ομικρον» φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη «Δέλτα», η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η «Δέλτα» ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στη Βρετανία, όπου η «Δέλτα» είναι κυρίαρχη.

«Ακόμα κι αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή "Δέλτα", αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα Υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», αναφέρει ο ΠΟΥ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν αθωράκιστα, όπως και για το ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα μείωσης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, ΜΜΜ και αλλού.

Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, τον εμβολιασμό ως το μόνο μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας - ενώ είναι τεράστιες και πολύμορφες οι συνέπειές της στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) - πρόταξε και ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σ. Τζάβιντ, λέγοντας πως η «Ομικρον» «εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις μέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «Ομικρον» ευθύνεται για το 40% περίπου των λοιμώξεων στο Λονδίνο, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να κατακλυστεί ξανά το σύστημα Υγείας. Ο δε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χτες ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από την «Ομικρον» κατέληξε.

Το πρώτο κρούσμα της «Ομικρον» εντοπίστηκε και στην Κίνα, στην πόλη Τιεντσίν, «σε έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το εξωτερικό» και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Στην κινεζική επαρχία Τζετζιάνγκ, περιοχή με πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης, έχουν εντοπιστεί 173 κρούσματα κορονοϊού και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα, έχει ανασταλεί η λειτουργία επιχειρήσεων, ακυρώνονται πτήσεις και ταξίδια, ματαιώνονται εκδηλώσεις και κλείνουν νυχτερινά κέντρα.

Περισσότεροι θάνατοι το 2021 στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κυριακή το τραγικό ορόσημο των 800.000 επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν χτες τα 50 εκατ. Συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι παγκοσμίως ξεπερνούσαν χτες τα 5,3 εκατ. Είναι ενδεικτικό για την εξέλιξη και την αντιλαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας ότι φέτος στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι (πάνω από 450.000) από ό,τι το 2020, που δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει εμβόλια.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν ήταν ανεμβολίαστοι. Οι θάνατοι αυξήθηκαν παρότι οι μέθοδοι θεραπείας βελτιώθηκαν και παρότι θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για τη φροντίδα των ασθενών.

Τις τελευταίες μέρες η πανδημία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε νέα έξαρση, καθημερινά ανακοινώνονται περίπου 120.000 κρούσματα και τα νοσοκομεία σε αρκετές Πολιτείες γεμίζουν με ασθενείς με COVID-19. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 20% από τα μέσα έως τα τέλη Νοέμβρη, ενώ τον τελευταίο μήνα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,6%. Η κυρίαρχη παραλλαγή σήμερα παραμένει η «Δέλτα» (99% των μολύνσεων), όμως η «Ομικρον» θα μετατραπεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα αν αλλάξει την ισορροπία και αρχίσει να γίνεται κυρίαρχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ