Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αποτελέσματα των σκανδάλων

Υποσχέσεις ότι «θα» αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υποψήφιων ανέργων της ΣΟΦΤΕΞ, έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ σήμερα αναμένεται να δοθεί η άδεια στην πολυεθνική TVX για επέκταση των εργασιών της κάτω από τη Στρατονίκη

Με «την ολοκληρωμένη και ενδογενή ανάπτυξη σε όλο το νομό» θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις επιλογές της στους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ. Αυτά και άλλα ανέφερε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Δράμας, που κατέβηκαν στην Αθήνα προκειμένου να πάρουν απαντήσεις, που πέραν των οξυμένων προβλημάτων, τώρα αντιμετωπίζουν και την απειλή της απόλυσης. Η κυβέρνηση, αγνοώντας παντελώς την αντισυμβατική συμπεριφορά της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ και αποστασιοποιούμενη από τα πραγματικά προβλήματα, επιχειρεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ότι θα μεριμνήσει αυτή.

Ενδεικτικό ότι για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ εμπαίζονται, είναι το γεγονός ότι τρεις μήνες πριν τη λήξη της σύμβασης κατά την οποία υποτίθεται ότι τα αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ «δεσμεύονται» να τηρήσουν μια σειρά συμβατικούς όρους, η κυβέρνηση ουσιαστικά περιμένει να λήξει η διάρκεια της σύμβασης, ούτως ώστε, και με νόμο να μην μπορεί να παρέμβει στις αυθαιρεσίες της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ. Αλλωστε, εδώ και ένα χρόνο περίπου «απειλεί» τη διοίκηση της εταιρίας, αλλά κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει πάρει, παρά μόνο να υποκύπτει στους κατά καιρούς εκβιασμούς.

Η TVX

Σήμερα επίσης αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και η άδεια επέκτασης των μεταλλευτικών εργασιών της καναδικής πολυεθνικής, κάτω από τη Στρατονίκη. Οι Καναδοί, έχουν ορίσει τη σημερινή ημερομηνία ως τελική για να τους παραχωρηθεί η άδεια επέκτασης των εργασιών, κάτι που δεν προβλεπόταν ούτε στην πρωταρχική αποικιοκρατική σύμβαση. Η εκβιαστική απαίτηση των Καναδών που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη Στρατονίκη, ικανοποιείται και μάλιστα με τη «βούλα» επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) όπου σε πρόσφατη γνωμοδότηση, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την επέκταση των εργασιών στο υπέδαφος της Στρατονίκης. Στο κείμενο της γνωμοδότησης όμως επισημαίνεται ότι οι ίδιοι δε συνέλεξαν στοιχεία, παρά αρκέστηκαν σ' αυτά που τους παραχώρησε η πολυεθνική TVX!

Να υπενθυμίσουμε ότι η TVX, πριν λίγους μήνες προχώρησε αυθαίρετα στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Στρατονίκη, και όταν η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας κατόπιν παρέμβασης των κατοίκων σταμάτησε απαγόρευσε την επέκταση, η TVX, ανέστειλε εκβιαστικά τη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων της, με τον εκβιαστικό όρο: «ή μου δίνετε την άδεια, ή σταματάω τη λειτουργία»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ