Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Στην πρώτη γραμμή των ευρωατλαντικών σχεδίων και στη θάλασσα

Νέα συνάντηση Δένδια - Πάιατ χτες | Με την Ελλάδα ως «κόμβο» η μεγαλύτερη ανάπτυξη ΝΑΤΟικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα

Eurokinissi

Στο ΥΠΕΞ βρέθηκε χτες, για άλλη μια φορά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, συζητώντας με τον υπουργό Εξωτερικών «θέματα στρατηγικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην περιοχή», όπως διέχεε κατόπιν ο Ν. Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Πάιατ διέχεε πως είχαν «ανασκόπηση της εκπληκτικής χρονιάς στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων του Στρατηγικού Διαλόγου και της επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και πέρα από αυτήν είναι πιο σημαντικός τώρα από ποτέ, καθώς προωθούμε τους κοινούς μας στόχους...».

Αλλωστε, και «επί του πεδίου» προηγουμένως ο πρέσβης ήταν στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου παρουσία και του υπουργού, Γ. Πλακιωτάκη, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (Μemorandum of Understanding / MoU) του Λιμενικού Σώματος και της αμερικανικής Ακτοφυλακής, για την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση των κοινών τους προτεραιοτήτων, όπως οι ίδιοι λένε, σηματοδοτώντας την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή και του Λιμενικού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Θ. Κλιάρη και τον ομόβαθμό του διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού, Steven D. Poulin.

Στο κείμενο προβλέπονται κοινές δράσεις στους τομείς: Ναυτική Ασφάλεια, Ναυτικές Επιχειρήσεις, Επιτήρηση Θαλασσίων Συνόρων, Ελεγχο Αλιείας, Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση Προσωπικού. Από ό,τι αναφέρεται, στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και «βέλτιστων πρακτικών» ακόμα και στις «επιθεωρήσεις πλοίων». Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ανταλλαγή πληροφοριών και εκπαίδευση πληρωμάτων για νηοψίες (ρεσάλτα), ενώ και για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων θα υπάρξει «ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Αποκαλυπτικές του περιεχομένου του μνημονίου είναι και οι δηλώσεις που ακολούθησαν της υπογραφής του, με τον υπουργό Ναυτιλίας να λέει ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας».

Ο, δε, πρέσβης, απευθύνοντας χαιρετισμό στη φιέστα, καλωσόρισε το μνημόνιο ως «άλλο έναν αληθινό θεμέλιο λίθο στις σχέσεις» μεταξύ των δυο Ακτοφυλακών, βάζοντας ξανά ως στόχο την «εμβάθυνση και ενίσχυση της αμυντικής μας σχέσης με την Ελλάδα, που είναι με τόσους πολλούς τρόπους μια από τις ισχυρότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά στη θαλάσσια επικράτεια».

Θύμισε ότι λίγο πριν το Πάσχα φέτος καλωσόρισε τα σκάφη της αμερικανικής Ακτοφυλακής «Robert Goldman» και «Charles Moulthrope» στον Πειραιά, προσθέτοντας ότι το υπερατλαντικό τους ταξίδι και η επίσκεψή τους στην Ελλάδα (στον πλου τους προς το Μπαχρέιν όπου θα αναλάμβαναν δράση) «υπογράμμισαν τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, δείχνοντας πώς ενισχύουμε την εθνική ασφάλεια και τη θαλάσσια ασφάλεια επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ». Αλλωστε, την ίδια περίοδο έτερο της σκάφος, το «Hamilton», έμπαινε στη Μαύρη Θάλασσα.

«Εδώ στη Μεσόγειο, οι συνδυασμένες ασκήσεις μας με την Ελληνική Ακτοφυλακή και τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για διυπηρεσιακή αλληλοεπίδραση για την οικοδόμηση σταθερότητας στις θαλάσσιες διαδρομές σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή», παραπέμποντας και στην πρόσφατη άσκηση ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών και του Λιμενικού στη Ρεβυθούσα, η οποία θυμίζουμε περιλάμβανε και σενάρια ενάντια σε ναυτεργάτες.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και το Λιμενικό και στοιχεία της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών «που παρείχαν υποστήριξη ασφαλείας όσο οι δυνάμεις μας βρίσκονταν εκεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», στο πλαίσιο της απόβασης αμερικανικών δυνάμεων αρχές του μήνα, για να προωθηθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Τόνισε, εξάλλου, για το νέο Μνημόνιο ότι θα βοηθήσει τις Ακτοφυλακές των δύο χωρών «να επιταχύνουν περαιτέρω τον ρυθμό οικοδόμησης εμπλοκών, επισκέψεων πλοίων και εκπαίδευσης μεταξύ των δυνάμεών μας», ενώ σημείωσε πως «οι έξι πυλώνες που περιγράφονται σε αυτό το Μνημόνιο (...) ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας», ο οποίος θυμίζουμε εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων στη Μ. Θάλασσα

Στο μεταξύ, τη συγκέντρωση τεράστιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με «κόμβο» και την Ελλάδα, αναδεικνύουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με αυτά, φέτος από τις αρχές του χρόνου έως και χτες είχαν μπει συνολικά στη Μαύρη Θάλασσα 31 πλοία του ΝΑΤΟ από μη παρευξείνιες χώρες του. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων πλοίων από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία. Από τα 31 τα 13 ήταν αμερικάνικα, πλοία του 6ου Στόλου τους, τα οποία είχαν υποστήριξη μεταξύ άλλων και από τη βάση τους στη Σούδα.

Φυσικά, παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα είχε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, και το ελληνικό ΠΝ, π.χ. με την πυραυλάκατο «Δανιόλος», που στο διάστημα 11 με 19 Ιούλη μετείχε στην ευρωατλαντικής κοπής άσκηση στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, «Breeze 21», με το το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να σημειώνει μάλιστα τότε ότι «παρακολουθεί στενά» τις ενέργειές του.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στις 9/12 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» με τη γαλλική φρεγάτα «AUVERGNE», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τους Γάλλους να βάζουν κατόπιν πλώρη για το βορρά και μεσάνυχτα της Δευτέρας να μπαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα. Για δε την άσκηση όπου πήραν μέρος και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, το ΓΕΕΘΑ σημειώνει ότι «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο»...

Είχε προηγηθεί, 6 και 7/12, συνεκπαίδευση ναρκοθηρίας μεταξύ του ναρκοθηρευτικού «ΕΥΡΩΠΗ» και της ΝΑΤΟικής ομάδας πλοίων SNMCMG2, η οποία αποτελούταν από τα ισπανικά «RAYO» και «SEGURA» και το ιταλικό «TERMOLI», στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου. Εκτελέστηκαν αντικείμενα με έμφαση στις αντιναρκικές επιχειρήσεις, καθώς και γυμνάσια επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Εξάλλου, και προηγούμενα, 22 έως 30/11 διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση του ΠΝ «NIRIIS 21» με τη συμμετοχή της έτερης ΝΑΤΟικής ομάδας πλοίων, SNMG2, όπως και της SNMCMG2, οι οποίες συγκροτούνται από ναυτικές μονάδες από Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανίας. Οπως αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΝΑΤΟ, ενώθηκαν μονάδες και πλοία «εδραιώνοντας τις μαχητικές ικανότητες των συμμετεχόντων και βελτιώνοντας το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ