Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να σταματήσουν το καθεστώς ομηρίας και η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ

Να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία και να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι από τις μητρικές εταιρείες με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με αναγνώριση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους απαιτεί, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με πιο πρόσφατη τη 48ωρη απεργία, με κύριο αίτημα να πάψει η ενοικιαζόμενη εργασία.

Ως προς το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στα ΕΛΤΑ, η Ερώτηση του Κόμματος σημειώνει: «Στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις μήνα μέσω τρίτων εταιρειών, ακόμα και για πάνω από 10 χρόνια». Σύμφωνα με οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, «στα ΕΛΤΑ Courier ο αριθμός του προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου εργασίας, μέσω της μητρικής εταιρείας πανελλαδικά, είναι μόλις 154 για τα έτη 2020 και 2019, ενώ ο μέσος όρος συμβάσεων έργου είναι 741 και 698 αντίστοιχα.

Μέσω της ενοικιαζόμενης εργασίας και της ανανέωσης των συμβάσεων μήνα τον μήνα, ουσιαστικά η εργοδοσία των ΕΛΤΑ - που επιμένει να μην τους αναγνωρίζει ως δικούς της εργαζόμενους - απαλλάσσεται από μια σειρά υποχρεώσεών της απέναντί τους (αποζημίωση απόλυσης, άδεια, ασθένεια κ.ά.). Στους εργαζόμενους αυτούς δεν δίνονται οι κανονικές τους άδειες, όπως αυτές οφείλεται να δοθούν, ώστε να ξεκουραστούν και σε πολλές περιπτώσεις δεν τους πληρώνονται οι υπερωρίες. Ταυτόχρονα, αυτό το καθεστώς ομηρίας αποτελεί μέσο εκφοβισμού και εντατικοποίησης της εργασίας».

Περαιτέρω σημειώνεται ότι έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αττική στα τέλη Νοέμβρη και αρχές Δεκέμβρη για την κατάργηση του καθεστώτος «ενοικίασης» και στη συνέχεια ερωτάται ο ο υπουργός τι θα κάνει ώστε:

«Να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier και να απορροφηθούν από τις μητρικές εταιρείες των ΕΛΤΑ ΑΕ και ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με αναγνώριση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, όπως η προϋπηρεσία, όλοι οι εργαζόμενοι στο δίκτυο των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενοικίασης.

Να ενταχθούν άμεσα οι ενοικιαζόμενοι και όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, στο δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier και στο μισθολόγιο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα και αναγνώριση των τριετιών.

Να δοθούν άμεσα οι οφειλόμενες άδειες και οι απλήρωτες υπερωρίες».

Γενική Συνέλευση την Κυριακή καλεί το ΣΕΤΤΑ

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Ταχυδρομείων -Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), η οποία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη πείρα για την παραπέρα οργάνωση συνολικά του κλάδου, την ενίσχυση του συνδικάτου, την οργάνωση των αγώνων. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος, Αθήνα).

«Ο αγώνας στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier», σημειώνει το ΣΕΤΤΑ, «αποτελεί μεγάλο βήμα στην οργάνωση της αντεπίθεσης στον κλάδο και πρέπει να συνεχιστεί πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο συλλογικά. Να φτάσουμε σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα ΕΛΤΑ και σε όλο τον κλάδο. Να δυναμώσουμε το συνδικάτο μας! Να βάλουμε φρένο στην επίθεση που βιώνουμε! Να περάσουμε στην αντεπίθεση!». Παράλληλα καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ