Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύνοδος Κορυφής με γεμάτη ατζέντα

Με «φουλ» ατζέντα συνεδριάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία, τη «διαχείριση κρίσεων και την ανθεκτικότητα», τις τιμές της Ενέργειας, την ασφάλεια και την άμυνα, τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία στο φόντο της εμφάνισης της νέας παραλλαγής, στα προπαρασκευαστικά της Συνόδου Κορυφής κείμενα λέγεται ότι «οι όποιοι περιορισμοί δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να παρακωλύουν τις μετακινήσεις μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και προς την Ευρώπη», ενώ στην προσπάθεια θωράκισης έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό των εργασιών για την ενίσχυση «της συλλογικής μας ετοιμότητας, ικανότητας αντίδρασης και ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις».

Αλλωστε, στη θεματική Ασφάλεια και Αμυνα θα συζητήσουν πάνω στο σχέδιο της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας, που «πρόκειται να καθορίσει το κοινό στρατηγικό όραμα για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ», όπως λένε, ως μπούσουλας των κρατών - μελών για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε επίπεδο στρατιωτικής προπαρασκευής στην αντιπαράθεσή τους με αντίπαλα κέντρα. Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να ασχοληθεί με τις προετοιμασίες για την κοινή δήλωση με θέμα τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Ενώ στα «τρέχοντα» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων θα συζητήσει για την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, αλλά και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα θα εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές της Ενέργειας με βάση τις προκαταρκτικές εκθέσεις που έχουν εκπονήσει ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Αλλωστε, θα γίνει και Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, σε διευρυμένη σύνθεση, με τους 27 ηγέτες, που θα συζητήσουν για την «οικονομική κατάσταση και θα επανεξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών».

Χτες, εξάλλου, έγινε η Σύνοδος των κρατών - μελών της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ). Περιλαμβάνουν το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η Λευκορωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, «αλλά η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με τον λαό της Λευκορωσίας», αναφέρουν από τα κεντρικά των Βρυξελλών, φωτογραφίζοντας την προσπάθειά τους να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας.

Η σύνοδος επιβεβαίωσε επισήμως «την κοινή δέσμευση για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας, τη συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τον καθορισμό κοινών μελλοντικών προτεραιοτήτων και την κινητοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων σημερινών προκλήσεων», ανάμεσά τους και τη ρωσική και κινεζική διείσδυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ