Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανοιχτή η συζήτηση για τα πανεπιστήμια, εντός του αντιδραστικού πλαισίου

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η 98η Σύνοδος Πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Παιδείας

INTIME NEWS

Με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε το Σάββατο, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, η 98η Σύνοδος Πρυτάνεων, ενώ η πόλη παρέμενε ουσιαστικά αποκλεισμένη από την Αστυνομία στις κεντρικές αρτηρίες προκαλώντας ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους κατοίκους.

Τον απαράδεκτο αποκλεισμό της πόλης κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους οι Οργανώσεις Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Στη Σύνοδο, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ζήτησε από τους πρυτάνεις προτάσεις για νέα αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επισημαίνοντάς τους να λάβουν υπόψη τις... ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και το τοπίο που διαμόρφωσε η αντιδραστική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Αναφορικά με το προσωπικό των ΑΕΙ, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις, παραγνωρίζοντας ωστόσο τις τεράστιες απώλειες προσωπικού των ιδρυμάτων την τελευταία δεκαετία, που σε καμιά περίπτωση δεν ισοσκελίζονται αν η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις σήμερα είναι 1/1, όπως είπε η υπουργός. Επιπλέον η Σύνοδος επισήμανε ότι «η υποστελέχωση σε προσωπικό άλλων κατηγοριών, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών απαιτεί άμεση αντιμετώπιση».

Συζήτηση έγινε και για τα νέα κριτήρια κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, στα οποία οι πρυτάνεις έχουν εντοπίσει μια σειρά προβλήματα και κενά.

Η υπουργός στάθηκε και στο θέμα της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, με αναφορές στις συνεργασίες τους με ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια, ενώ οι πρυτάνεις ζήτησαν διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για εκπόνηση ξενόγλωσσων προγραμμάτων και απόδοση τίτλων σπουδών.

Παράλληλα, η περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεργιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι ένα από τα στοιχεία που θα ενταχθούν στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ που επίκειται, όπως είπε η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της, προσθέτοντας πως ο νέος νόμος θα φέρει επίσης προγράμματα σπουδών με μαθήματα επιλογής από διαφορετικά τμήματα, διευκόλυνση ερευνητικών συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, αναμόρφωση των εκλεκτορικών σωμάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ