Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να αποσυρθεί ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός στα «Jumbo»!

Κινητοποιήσεις στα καταστήματα και κάλεσμα διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στα Πευκάκια
Από την κινητοποίηση στα Πευκάκια
Σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση του εσωτερικού κανονισμού εργασίας από την εταιρεία «Jumbo» και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μετά την καταγγελία του για τον εσωτερικό κανονισμό, που με τις προβλέψεις του «δένει» χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης στους χιλιάδες εργαζόμενους των «Jumbo», που όπως και το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, κάθε μέρα, και τις Κυριακές, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

Αύριο Τετάρτη ο Σύλλογος καλεί σε νέα κινητοποίηση, στις 9 π.μ. έξω από τα κεντρικά της εταιρείας (Κύπρου 9 και Υδρας, Μοσχάτο). «Δεν παραιτούμαστε, σπάμε τον φόβο - Απαιτούμε να πάρουν πίσω τον κανονισμό εργασίας», τονίζει στο κάλεσμά του. Το περασμένο Σάββατο διαμαρτυρία έγινε και στο κατάστημα της εταιρείας στα Πευκάκια, ενώ παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια στην παρέμβαση, τα μέλη του Συλλόγου έκαναν μαζική εξόρμηση, συζητώντας με εργαζόμενους και πελάτες.

«Γνωρίζουμε για τις αδήλωτες ώρες δουλειάς, τον εκβιασμό να "παραιτηθούμε με bonus" ώστε να υπογράψουμε νέα Σύμβαση, για το βουνό επιπλήξεων, τον συνεχή εκβιασμό, τις απολύσεις εργαζομένων με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Για τις εκατοντάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη μερική απασχόληση», σημειώνει το σωματείο. Οπως εξηγεί, η εργοδοσία δουλεύει με σχέδιο: «Αφού μας εξουθενώνει, μας "προτρέπει" να παραιτηθούμε! Ετσι καταφέρνει το 35% των 4.000 εργαζομένων να ανακυκλώνεται κάθε χρόνο, ώστε να αυξάνει τα κέρδη της».

Στο φόντο αυτό έρχεται να προστεθεί ο εσωτερικός κανονισμός, που δίνει περισσότερα όπλα στην εργοδοσία να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη δυνατότητα της εταιρείας να μετακινεί εργαζόμενους στα καταστήματα σε όλη τη χώρα, να ορίζει τη διάρκεια της εργασίας ημερησίως και εβδομαδιαίως, να μην υπολογίζει στο ωράριο το διάλειμμα και τον χρόνο προετοιμασίας (αλλαγή ενδυμασίας κ.λπ.), να χορηγεί τις ημέρες άδειας σύμφωνα με τις ανάγκες της, να φακελώνει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές, να επιβάλλει πρόστιμο που στερεί ακόμα και το 1/4 του μισθού σε «παραβάτες» εργαζόμενους.

Παράλληλα ο Σύλλογος επισημαίνει την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που «ενέκρινε τον κανονισμό, καθώς τον βρήκε "σύμφωνο με τους νόμους"». Οπως υπενθυμίζει, πρόκειται για τους νόμους «που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο για να εξυπηρετήσει την "ανάπτυξη" των ομίλων όπως τα "Jumbo", που είχε πάνω από 400 εκατ. κέρδη τα 3 τελευταία χρόνια από τη δική μας δουλειά».

«Δεν θα σας κάνουμε την χάρη! Δεν παραιτούμαστε από όσα έχουμε ανάγκη», καταλήγει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους στα «Jumbo» να παλέψουν μαζί με το σωματείο τους για να αποσυρθεί ο κανονισμός εργασίας, να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικές εξορμήσεις σε όλα τα καταστήματα «Jumbo» πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, που σήμερα Τρίτη καλεί στις 6.30 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα «Jumbo» στην περιοχή ΙΚΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ