Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεπήρε η συναυλία κλασικής μουσικής

Η Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου
Η Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου
Τις καλύτερες εντυπώσεις και το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασε η - καθιερωμένη πια - συναυλία κλασικής μουσικής της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Τη συναυλία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές.

Μια όμορφη πρωτοβουλία, που μας έλειψε πολύ πέρσι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος και αφορά στην προσπάθεια να έρθει πιο κοντά ο εργαζόμενος λαός με την κλασική μουσική.

Οπως ειπώθηκε, άλλωστε, και στην έναρξη της συναυλίας από την Ροδάνθη Κασκαφέτου εκ μέρους της Οργάνωσης στον σύντομο χαιρετισμό της. «Η κλασική μουσική θεωρείται και ως ένα βαθμό παραμένει μία πολυτέλεια για τους περισσότερους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα αξιόλογων συναδέλφων μουσικών που θα μπορούσαν να στελεχώσουν δομές που θα την έκαναν προσβάσιμη στα λαϊκά στρώματα». Σε αυτό το πλαίσιο «διεκδικούμε την επαναλειτουργία της Καμεράτα, τις σταθερές εργασιακές σχέσεις στα σύνολα της ΕΡΤ, την αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης συνολικά». Η Ρ. Κασκαφέτου στάθηκε ακόμα στο ότι «αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κλασική μουσική δεν μπορεί να είναι λαϊκή, γιατί απευθύνεται σε λίγους, σε αυτούς που είτε την έχουν σπουδάσει είτε την γνωρίζουν σε βάθος. Πραγματικά λαϊκό όμως για μας δεν είναι αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό πλατιά από τον λαό, αλλά αυτό που υπηρετεί σήμερα τα λαϊκά συμφέροντα. Η κλασική μουσική, για παράδειγμα, έχει τη δύναμη να ενσαρκώνει με μοναδική βαθύτητα και σθένος τις ιδέες, τα αισθήματα και τα ανθρώπινα βιώματα, ακριβώς επειδή είναι η πιο απαιτητική και σύνθετη κατηγορία της μουσικής». Αλλωστε, «η μουσική για εμάς αποτελεί μέσο κατανόησης και επίδρασης στην πραγματικότητα που εφοδιάζει κάθε εργαζόμενο με πλούτο γνώσεων, συναισθημάτων και μπορεί να καλλιεργήσει τη θέληση για αγώνα και προσφορά».

Ο Στ. Μπερής
Ο Στ. Μπερής
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας μέσα από τη δεξιοτεχνία των Ηρώ Κατσιμπέλη, Αννα Λαμπρούση, Βλαδίμηρο Παπαγεωργίου και Ηρώ Στεργίου απολαύσαμε έργα των Σούμπερτ, Ντβόρζακ και Σαί για τέσσερα χέρια (δύο παίχτες σε ένα πιάνο).

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το μουσικό σχήμα BrazzyOpera, τρία χάλκινα πνευστά, μία τρομπέτα, ένα τρομπόνι, ένα κόρνο και ένα πιάνο μέσα από άριες, κλασικά και πιο σύγχρονα κομμάτια διασκευασμένα για αυτά τα όργανα, συνεπήρε το κοινό και το «ταξίδεψε» από τον «Μαγικό Αυλό» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και την «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι έως το «Fly me the moon» του Μπαρτ Χάουαρντ. Σε αυτά τα κομμάτια συνέπραξαν η υψίφωνος Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου και η τραγουδίστρια Ευγενία Μπαλάφα. Ξεχωριστή στιγμή της συναυλίας ήταν και η εμφάνιση του διακεκριμένου σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταμάτη Μπερή, ο οποίος εντυπωσίασε ερμηνεύοντας μουσικά κομμάτια των Puccini, Leoncavallo και Sorozabal. Επαιξαν οι μουσικοί: Αθανάσιος Κατερινάκης, Σταύρος Κλαβανίδης, Τάσος Μπακούρης, Στέφανος Νάσος, Νίκος Σαρρής, Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου και Στέφανος Ψαραδάκης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό το συλλεκτικό λεύκωμα για το κτίριο της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η Ευγενία Μπαλάφα
Η Ευγενία Μπαλάφα

Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίροντας τους πιανίστες του α' μέρους της συναυλίας
Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίροντας τους πιανίστες του α' μέρους της συναυλίας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ