Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ρίξουμε τον «σπόρο» της αμφισβήτησης για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις δράσεις στα σχολεία με αφορμή τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ

Με μια επείγουσα επιστολή, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε όλα τα σχολεία της χώρας να αφιερώσουν δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες, από τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη έως την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη, «προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές», «για την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και το κοινό αξιακό σύστημα που συνθέτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο», με αφορμή τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τότε ΕΟΚ).

Σχολιάζοντας τις δράσεις εξωραϊσμού της ΕΕ στα σχολεία, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει: «Ως "αλληλεγγύη" το υπουργείο μάλλον εννοεί τους 9 ιμπεριαλιστικούς πολέμους που συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία 20 χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ως "συνεργασία", το υπουργείο μάλλον εννοεί τα μνημόνια διαρκείας, που συνθλίβουν τα δικαιώματά μας στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.λπ.

Ως "κοινό αξιακό σύστημα" τους 113 εκατ. ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε όλη την ΕΕ, τους 16,6 εκατ. ανέργους, τους 4,1 εκατ. άστεγους, το 10,2% των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά και τη "δημοκρατία" της στήριξης ένοπλων φασιστικών - ναζιστικών δυνάμεων, του αντικομμουνισμού, της καταστολής, του αίσχους της Μόριας, των δημοψηφισμάτων - παρωδία που μέσα σε μια νύχτα οι ηγέτες της ΕΕ αλλάζουν το αποτέλεσμά τους κ.λπ.

Καλούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, να αξιοποιήσουν αυτές τις διδακτικές ώρες (όπου επιλεγούν από τους Συλλόγους διδασκόντων), για να ρίξουν τον "σπόρο" της αμφισβήτησης, να θέσουν ερωτήματα που θα πυροδοτήσουν τον προβληματισμό σε κάθε τάξη για τον επικίνδυνο ρόλο και αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, να μετατρέψουν αυτές τις μέρες σε μέρες διεκδίκησης και αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς, για μόρφωση - δουλειά - ζωή με δικαιώματα.

ΥΓ. Πάντως, αν ήθελαν οι μαθητές να συζητήσουν συλλογικά, να κάνουν συνέλευση, κινητοποίηση ή οποιαδήποτε δράση διεκδίκησης ενός ασφαλούς και καλύτερου σχολείου, το υπουργείο Παιδείας σίγουρα θα θυμόταν ότι "δεν γίνεται να χάνονται διδακτικές ώρες"...», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να προστατέψουμε τους μαθητές μας από τη διαστρέβλωση

Στους εκπαιδευτικούς απευθύνεται η ΤΟ Εκπαιδευτικών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, τονίζοντας σχετικά:

«Για μια ακόμα φορά, εμείς οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε να προστατέψουμε τους μαθητές μας από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, από την παραχάραξη της Ιστορίας!

Καλούμαστε να πρωτοστατήσουμε ώστε οι μαθητές μας να μάθουν να αναζητούν την αλήθεια, να διαμορφώσουν κριτήριο το οποίο να βασίζεται στην αντικειμενική πραγματικότητα, στην ιστορική αλήθεια και τα συμπεράσματα από αυτήν!

Καλούμαστε να τους εμφυσήσουμε με αξίες και ιδανικά τα οποία αντιστοιχούν σε μια ζωή αξιοπρεπή, με δικαιώματα, και ταυτόχρονα καλλιεργούν και προσδοκίες για μια ολοένα και καλύτερη ζωή! (...)

Τι κοινό έχουν η συνεργασία και η συντροφικότητα που προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας με τη "συνεργασία" ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ; Μια συνεργασία που δεν έχει άλλα όρια πέρα από το ποιος και αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μια συνεργασία που μεταφράζεται σε στήριξη ακόμα και σε φασιστικές κυβερνήσεις, τύπου Ορμπαν!».

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εκπαιδευτικό «να σταθεί στο πλάι των μαθητών του! Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, μαθητές - γονείς - καθηγητές, ένα σχολείο που να μορφώνει, με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επαρκή εκπαιδευτικό προσωπικό! Να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα, με βάση τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες του 21ου αιώνα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ