Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδείχθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της «πράσινης» ανάπτυξης

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» αναδείχθηκε στην εκδήλωση με θέμα: «Πόσο "πράσινο" είναι το "πράσινο" new deal. Αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος», που διοργάνωσε η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο μέσα από την ομιλία του Κώστα Μπασδέκη, όσο και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, αναδείχθηκαν μία σειρά πλευρές του αντιλαϊκού χαρακτήρα της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που βυθίζει τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια για να διασφαλίσει τεράστια κέρδη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στη Βοιωτία και τη Στερεά, με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στα βουνά της περιοχής και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Μιλούν όλοι για την "κλιματική κρίση", για τη φύση που μας υπερνικά, για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν για την καταστροφή, και ταυτόχρονα προσπαθούν να παρουσιάσουν τη λεγόμενη "πράσινη" πολιτική ως σωτηρία για τον λαό», σημείωσε στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης, τονίζοντας ότι «οι πράσινες επενδύσεις δεν προωθούνται για το "καλό" του περιβάλλοντος και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά για την ενίσχυση και τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων», ότι είναι η διεθνής στρατηγική του κεφαλαίου, που «στόχο έχει να δοθεί ανάσα τεράστιων κερδών στα λιμνάζοντα κεφάλαια, που δεν μπορούν να επενδυθούν κερδοφόρα, οδηγώντας σε διαδοχικές διεθνείς κρίσεις όπως το 2008 και το 2020».

Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η τεχνολογία για την παραγωγή Ενέργειας και το ερώτημα που προκύπτει γιατί τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.

«Η απάντηση είναι απλή. Παρά το γεγονός ότι παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με κάθε δυνατό τρόπο, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, γιατί ακριβώς μεταξύ αυτών των αναγκών και της παραγωγής ρεύματος, με χίλιους δυο τρόπους, μεσολαβεί το κέρδος...», σημείωσε και επισήμανε:

«Το δικό τους κέρδος, δηλαδή, είναι αυτό που δεν επιτρέπει στα σπίτια μας να έχουμε φθηνό ρεύμα, φθηνή Ενέργεια να μπορούμε να ικανοποιούμε τις ενεργειακές μας ανάγκες έτσι όπως επιτάσσει η τεχνολογία στον 21ο αιώνα. Αν εκλείψει λοιπόν το μονοπωλιακό κέρδος, τότε μπορεί να έχει φθηνή Ενέργεια ο λαός, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν εκλείψουν και τα μονοπώλια».

Τόνισε επίσης ότι «για να υπάρξει ισόρροπη σχέση της κοινωνικής παραγωγής, του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση και για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ριζικά χωρίς γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία, χωρίς ανατροπή του χαρακτήρα της εξουσίας. Το σύνθημα "ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό" μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη σε κάθε χωριό, πόλη, χώρο δουλειάς και μόρφωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο λαός μέσα από τον συλλογικό αγώνα και τη δράση του μπορεί να καθορίσει τη ζωή και το μέλλον του και να παλέψει για:

-- Να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων σε Στερεά και Εύβοια. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα τόσο σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές π.χ. δήμος Καρύστου, Θηβαίων όσο και σε δασικές εκτάσεις και τις προστατευόμενες περιοχές του Παρνασσού, της Οίτης, της Σαράνταινας, των Βαρδουσίων και Αγράφων. Να μην μπουν και να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που έχουν μπει κοντά σε χωριά.

-- Φθηνό ρεύμα για τον λαό με δραστική μείωση της τιμής του, κατάργηση του «πράσινου τέλους», των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

-- Να μπει φρένο στις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, κοντά σε χωριά, σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας και σε βοσκοτόπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ