Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κοροϊδία και «ψίχουλα» στους πυρόπληκτους αγρότες

Η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας αποκαλύπτεται κάθε φορά που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο λαός δηλαδή της περιοχής, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις, τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, τα αντιπλημμυρικά έργα, για το πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Αυτό συνέβη και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, ζητώντας ενημέρωση για τις αποζημιώσεις και τη στήριξη του εισοδήματος, τη χορήγηση ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, την απαγόρευση της βόσκησης, την καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα αγριογούρουνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι «λίγο πίσω για τους αγρότες», σε αντίθεση με το κλίμα της δήθεν πρωτοφανούς ταχύτητας στην παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, που καλλιεργούν κυβερνητικά στελέχη και τοπικοί παράγοντες σε δηλώσεις και στις φιέστες που διοργανώνουν για την «ανασυγκρότηση» της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας. Απέδωσε μάλιστα το πρόβλημα στις καθυστερήσεις στο «προβληματικό» και «αποτυχημένο κράτος», καταρρίπτοντας ξανά το αφήγημα της κυβέρνησης περί αποτελεσματικότητας της κρατικής παρέμβασης. Αποκρύπτοντας ότι το αστικό κράτος αποδεικνύεται και είναι «ικανό» όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και «ανίκανο» και μη αποτελεσματικό, όταν είναι να υπηρετήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Οπως εξάλλου συμβαίνει και στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου η κάλυψη των αναγκών του λαού μπλοκάρει στο «προβληματικό» κράτος, ενώ ο ίδιος κρατικός μηχανισμός τρέχει με μεγάλη ταχύτητα τα σχέδια «ανασυγκρότησης» για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, είναι άγνωστο πότε θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τα περίπου 500.000 καμένα ελαιόδεντρα. Η καταγραφή και εκτιμήσεις των ζημιών θα ξεκινήσουν την άνοιξη, και όσα ελαιόδεντρα βγάλουν έστω και κάποια πράσινα φύλλα θα «κοπούν» από τις αποζημιώσεις. Τα «ψίχουλα» των αποζημιώσεων για τις ελιές θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Εξάλλου, αγρότες της Βόρειας Εύβοιας ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις από αντίστοιχο πρόγραμμα για ζημιές που έγιναν δύο και τρία χρόνια πριν. Ακόμη λιγότερα θα είναι τα χρήματα που θα πάρουν, αν τελικά πάρουν, 1.600 περίπου μικροκαλλιεργητές για τα ελαιόδεντρα που δεν ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ.

Για τη στήριξη του χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν τα δέντρα τους και δεν θα πάρουν παραγωγή τα επόμενα χρόνια, ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Για την προμήθεια ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων που αδυνατούν να συντηρήσουν τα κοπάδια και τα μελίσσια τους μετά την καταστροφή του δάσους, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα. Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια ζωοτροφών για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, για τον οποίο ωστόσο θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ προσδιόρισε ότι γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστούν νέες δωρεές από μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, με την προστασία του λαού της Βόρειας Εύβοιας τον φετινό χειμώνα να αφήνεται στην τύχη και τις «διαθέσεις» των καιρικών συνθηκών.

«Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση και τα στελέχη της απέχουν από την πραγματικότητα», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξή μας. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ζητάμε απαντήσεις. Για αυτό πρωθυπουργός και κυβέρνηση αρνήθηκαν να μας συναντήσουν και έφεραν τα ΜΑΤ στη φιέστα που διοργάνωσαν στην Ιστιαία. Παλεύουμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας και ξέρουμε καλά ότι ακόμη και τα λίγα που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας (2023-09-02 00:00:00.0)
Kαμία υποχώρηση απέναντι σε αυτούς που καίνε το μέλλον μας (2022-08-19 00:00:00.0)
Μεγάλες οι ανάγκες των πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης (2021-10-07 00:00:00.0)
Απάντησαν στην κοροϊδία της κυβέρνησης με μαχητική συγκέντρωση (2021-09-17 00:00:00.0)
Με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν στον κυβερνητικό εμπαιγμό (2021-09-11 00:00:00.0)
Η καταστροφή είναι εκεί η κυβέρνηση... αλλού (2007-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ