Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις Δομές Προσφύγων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής και Μαρία Κομνηνάκα.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εργάζονται από το 2019 εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με καθήκοντα στους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης, καθώς και σε άλλες χειρωνακτικές και διοικητικές εργασίες.

Παρόλο που καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες για τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων, έχουν απολυθεί και επαναπροσληφθεί επανειλημμένα, μέσω παρατάσεων των συμβάσεών τους, μένοντας στο μεταξύ για πολλούς μήνες στην ανεργία, ενώ οι περισσότεροι δεν έλαβαν ούτε επίδομα ανεργίας στα διαστήματα αυτά.

Εργάζονται σε όλη την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σε χώρους όπου διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, που προϋπήρχαν, πολύ πριν την πανδημία, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους, την υγεία των οικογενειών τους, την υγεία των μεταναστών και προσφύγων - μεταξύ τους εκατοντάδων παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες - χωρίς να τους εξασφαλίζονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ τους είχαν αποκλείσει από κάθε ειδική άδεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σήμερα, από τα προγράμματα αυτά, παραμένουν 400 εργαζόμενοι σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2021 για ακόμα δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι επρόκειτο να προσληφθούν για την ίδια περίοδο κι άλλοι συνάδελφοί τους, ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς έκλεισαν οι Δομές στις οποίες εργάζονταν το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν οριστικά μεταξύ 9-15 Ιανουαρίου 2022, επειδή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόκειται να εκχωρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονταν σε εργολάβους, τακτική που το υπουργείο έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και η οποία οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.

Ερωτώνται οι υπουργοί: Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου οι εργαζόμενοι στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην εκχωρηθούν οι υπηρεσίες διαχείρισής τους σε εργολάβους; Θα προβούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στις Δομές Φιλοξενίας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ