Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μέτρα στήριξης των εταιρειών και ανάκαμψη της λίρας

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές σειρά μέτρων με στόχο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, να αποτραπεί η περαιτέρω «δολαριοποίηση» της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν εξήγγειλε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - μεταξύ άλλων με μείωση του φόρου εταιρειών κατά 1% - ειδικά των εξαγωγικών. Επέμεινε δε ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση από το «νέο οικονομικό μοντέλο» που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, αναφέροντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα οδηγήσει και σε πτώση του πληθωρισμού «μέσα σε μερικούς μήνες».

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισ. δολάρια.

Μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν, η τουρκική λίρα σημείωσε προχτές σημαντική ανάκαμψη έναντι του δολαρίου και του ευρώ, η οποία σε κάποιες στιγμές ξεπέρασε και το 20%, πριν «κλείσει» στο 10,8%.

Ο Ερντογάν μίλησε για «μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» και υπογράμμισε ότι «αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές».

Στο μεταξύ, η εργοδοτική οργάνωση MUSIAD - σε αντίθεση με την πρόσφατη επικριτική στην κυβέρνηση ανακοίνωση της επίσης εργοδοτικής ένωσης TUSIAD - διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της ότι «επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πλασματικό περιβάλλον καχυποψίας που δεν βασίζεται σε μακροοικονομική ανάλυση» και ότι «η τουρκική οικονομία παραμένει όρθια, ενάντια σε όλους τους εγχώριους και ξένους χειρισμούς χειραγώγησης, όπως και παλιότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ