Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδικοσκοτωμένο 19χρονο Ουμούτ

Από τις κινητοποιήσεις για την απόδοση δικαιοσύνης
Από τις κινητοποιήσεις για την απόδοση δικαιοσύνης
Την εκστρατεία «UmutaSesOl» («Γίνε η φωνή του Ουμούτ»), για την απόδοση δικαιοσύνης για τον 19χρονο Umut Gunduz που σκοτώθηκε από μεθυσμένο οδηγό ενώ έκανε ποδήλατο στην Αγκυρα, καθώς και για την απόδοση δικαιοσύνης σε εκατοντάδες άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, υποστηρίζει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ).

Ο 19χρονος Ουμούτ, μέλος του ΚΚ Τουρκίας, πολλά υποσχόμενος αθλητής που προετοιμαζόταν για το πανεπιστήμιο, σκοτώθηκε τον Ιούλη του 2020, από οδηγό που τον χτύπησε στον δρόμο και τον εγκατέλειψε. Ο οδηγός συνελήφθη μετά από ώρες και παρά το διάστημα που μεσολάβησε το αλκοόλ στο αίμα του παρέμενε αρκετά υψηλό...

Παρ' όλα αυτά, την ώρα που πάρα πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία κρατούνται παράνομα και άδικα στη φυλακή για πολλά χρόνια, ο εν λόγω οδηγός αφέθηκε ελεύθερος μετά από 4 μήνες, επικαλούμενος «μακρόχρονη προφυλάκιση»...

Υστερα από αυτήν την απόφαση, η οικογένεια και οι σύντροφοι του Ουμούτ ξεκίνησαν έναν αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον άλλες τραγωδίες με ποδηλάτες.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, υπολογίζεται ότι σχεδόν 300 ποδηλάτες έχουν χάσει τη ζωή τους με παρόμοιους τρόπους στην Τουρκία, ενώ οι ποινές στους δράστες, όποτε επιβάλλονται, δεν ξεπερνούν βάσει της νομοθεσίας τους 4 μήνες!

Η οικογένεια του Ουμούτ ήρθε σε επαφή με τις οικογένειες των θανόντων και ξεκίνησαν να παλεύουν για δικαιοσύνη. Ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα, επισκέπτονταν οικογένειες που ήταν αντιμέτωπες με την αδικία και καλούσαν σε συλλογικό αγώνα.

Ξεκίνησαν την εκστρατεία #UmutaSesOl σε δικαστήρια και σε πλατείες, στους δρόμους και μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Τα δικαστήρια απέρριπταν τα αιτήματά τους και οι οικογένειες αντιμετώπισαν αστυνομικές απειλές και καταστολή. Κάθε φορά που η οικογένεια του Ουμούτ επιχειρούσε να κάνει ομιλίες μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεχόταν αστυνομική καταστολή, ενώ όταν επιχείρησαν να συναντηθούν με βουλευτές στο Κοινοβούλιο, η αστυνομία τούς χτύπησε και τους απείλησε ανοιχτά μπροστά στο κτίριο.

Το ΚΚ Τουρκίας καταγγέλλει ότι η υπόθεση του σ. Ουμούτ, η καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας και η επιθετική στάση κατά της οικογένειάς του αποτελούν έναν συνδυασμό αδικίας, παράνομων αποφάσεων και αντικομμουνισμού.

Ο αγώνας της οικογένειας και των συντρόφων του, ωστόσο, ήδη εμπνέει ευρύτερα. Μεταξύ άλλων, ποδηλατική διαδρομή στην Αγκυρα φέρει πλέον το όνομα του Ουμούτ, ενώ πολλά αθλητικά τουρνουά διοργανώθηκαν προς τιμήν του. Πριν από τις ακροάσεις πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες της χώρας έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης.

Καθώς η επόμενη - και πιθανώς τελευταία - δικαστική ακρόαση θα διεξαχθεί στις 27 Δεκέμβρη, η οικογένεια και οι σύντροφοι του Ουμούτ καλούν σε ενίσχυση της αλληλεγγύης, εντός της χώρας και διεθνώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ