Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο σε Αφγανιστάν και Κεντρική Ασία

Αντιπροσωπείες από Τουρκία και Κατάρ αναμένονται σήμερα στην Καμπούλ, όπου θα συζητήσουν με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν τη συμμετοχή των δύο χωρών στη διαχείριση συνολικά 5 αεροδρομίων του Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος με νέες δηλώσεις του για το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο την ετοιμότητα της Τουρκίας να αναλάβει τέτοιο ρόλο, συνάντησε τον ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι στο Ισλαμαμπάντ, στην πρόσφατη, έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OΙC).

Εκεί ο Τσαβούσογλου είπε ότι σύντομα Τούρκοι επιχειρηματίες και έμποροι θα επισκεφτούν το Αφγανιστάν, ενώ συζητήθηκε και επικείμενη δική του επίσημη επίσκεψη στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, χτες, στην Καμπούλ έγινε διαδήλωση για να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας που παραμένουν «παγωμένα» σε αμερικανικές τράπεζες.

Ενταση διεργασιών γύρω από τους όρους και το περιεχόμενο της «διεθνούς στήριξης» του Αφγανιστάν δείχνει εξάλλου και το προσχέδιο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη διευκόλυνση της παροχής «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τέλος, η Αγκυρα έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση των «3+3» του Νότιου Καυκάσου, αναφερόμενη στο νέο σχήμα που βρίσκεται στα σκαριά στην Κεντρική Ασία, με τη συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Ιράν.

Ολα αυτά ενώ οι Πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, Βλ. Πούτιν και Εμ. Μακρόν, εξέφρασαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ικανοποίηση για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης και των προσπαθειών που γίνονται για μια ειρηνική ζωή και την αποκατάσταση της οικονομικής και μεταφορικής σύνδεσης στην περιοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ