Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ!

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 18 και 19 Γενάρη σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο

Με μαχητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) συνεχίζουν τον αγώνα για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, Νίκου Τζανετή, η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη.

Προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, και συγκέντρωση των σωματείων την Τετάρτη 19 Γενάρη στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στη συνδικαλιστική απόλυση.

Τα σωματεία που συνυπογράφουν το ψήφισμα - κάλεσμα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας και στον αγώνα που δίνουν ενάντια στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ από την εταιρεία «Edilmac», που δουλεύει για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός», την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της "Ελληνικός Χρυσός" έρχονται αντιμέτωποι με τον "Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-24" της εταιρείας, που προβλέπει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των μεταλλωρύχων. Με σειρά απολύσεων σε εργολαβικούς εργαζόμενους, με συνδικαλιστικές διώξεις εργαζομένων, με απειλές για μαζικές απολύσεις ακόμα και σε εργαζομένους της, με τη διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, με το "κόψιμο" εργατικών κατακτήσεων (διμηνιαίο μπόνους), με εφαρμογή πολλών ειδικοτήτων σε κάθε εργαζόμενο, με άρνηση να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων - μιλώντας ακόμα και για μειώσεις.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, στα ακόμα πιο μειωμένα δικαιώματα και μισθούς των εργολαβικών εργαζομένων - οι οποίοι είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, βιώνοντας καθημερινά την ανασφάλεια αν θα έχουν και αύριο δουλειά στο έργο - και στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις εργαζομένων που διεκδικούν όλα τα παραπάνω.

Στην προσπάθεια των εταιρειών στα μεταλλεία να επιβάλουν "σιγή ιχθύος", χαρακτηριστική είναι η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ. Απόλυση που δείχνει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κοινό στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον βαθμό της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους και να μειώσουν συνολικά τα δικαιώματα».

Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα εργατικά σωματεία να στείλουν ένα μαζικό, ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση.

Υπογράφουν τα Σωματεία: Οικοδόμων και Εργαζομένων Δομικών Υλικών και Κατασκευών Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Νομού Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη», Εργαζομένων Σίτισης στην ΠΦΛΘ, Εργαζομένων στο «The Met», Εργαζομένων στην «e-food».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ