Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Εφυγε» ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης

«Eφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης, μία από τις σπουδαιότερες μορφές που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον τελευταίο χρόνο έδινε σκληρή και παλικαρίσια μάχη με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και στα οποία, εν τέλει, υπέκυψε. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Στέλιος Σεραφείδης έδινε το «παρών» στους αγώνες της αγαπημένης του ΑΕΚ, σε όλα τα αθλήματα, ενώ ήταν επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών της «Ενωσης».

Δεμένος με την κιτρινόμαυρη φανέλα

Ο Στέλιος Σεραφείδης γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1935 από γονείς πρόσφυγες και η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τα παιδικά τμήματα της τοπικής ομάδας. Για έναν χρόνο, το 1950 - 1951, αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης, προτού μεταγραφεί στην ΑΕΚ σε ηλικία 16 ετών, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδερφό του, Λάμπη. Στην «Ενωση» παρέμεινε για πάνω από 20 χρόνια, μέχρι το 1972, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 37 ετών.

Φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα σε περίπου 300 αγώνες, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971) και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας (1956, 1964, 1966), ενώ υπήρξε και μία φορά διεθνής με την Εθνική Ελλάδας (1963), σε φιλικό με την Πολωνία. Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την προπονητική, εργαζόμενος κυρίως στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ, ενώ μέχρι το 1995 εργάστηκε ως προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ.

«Η ψυχή μας ταγμένη στον αγώνα»

Ο Στέλιος Σεραφείδης, πέραν της λαμπρής ποδοσφαιρικής του καριέρας, ως παιδί του λαού ήρθε από νωρίς σε επαφή με τις αξίες και τα ιδανικά του αγώνα, τις ιδέες και την πάλη του ΚΚΕ. «Ασχοληθήκαμε με τα αθλητικά, αλλά η ψυχή μας ήταν ταγμένη στον αγώνα», είχε δηλώσει ο ίδιος σε βίντεο που προβλήθηκε σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το 2018, με θέμα την επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο σπουδαίος παλαίμαχος τερματοφύλακας είχε μιλήσει και σε εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 20 χρόνια από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον φιλικό αγώνα που είχε δώσει η ΑΕΚ με την Παρτιζάν στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι και στον συμβολισμό που είχε εκείνο το ταξίδι.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ

Πριν λίγους μήνες τον Στέλιο Σεραφείδη είχε επισκεφτεί κλιμάκιο του ΚΚΕ στο σπίτι του, προκειμένου να του εκφράσει τη στήριξη του Κόμματος στη μάχη που έδινε με την ασθένειά του. Κατά την επίσκεψη το κλιμάκιο του δώρισε το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με ιδιόχειρη αφιέρωση του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συλλυπητήρια από τον αθλητικό κόσμο

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τον Στέλιο Σεραφείδη «αιώνιο αρχηγό της ομάδας», ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν ΠΑΕ, σύνδεσμοι οπαδών, νυν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και φορείς του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο 8/1 η κηδεία του Στ. Σεραφείδη (2022-01-06 00:00:00.0)
Περαστικά στον Στέλιο Σεραφείδη (2021-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ