Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το ποιος υπονομεύει τη ΝΑΤΟική «σταθερότητα»

akriviadis.gr

Με νέες δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το ποιος υπονομεύει με τη στάση του την προσπάθεια διευθετήσεων στην περιοχή τις οποίες απαιτούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια συνεχίστηκε χτες ο άτυπος «διάλογος» των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με φόντο την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Μετά τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης χαρακτήρισε «επιτομή του παραλογισμού» τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια», ακολούθησε το βράδυ της ίδιας μέρας απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Ελληνας ΥΠΕΞ Δένδιας» και για «λαϊκιστικούς και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς, που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή η προκλητική ρητορική δεν είναι συμβατή ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε με το πνεύμα των διερευνητικών επαφών που έχουμε ξαναρχίσει με την Ελλάδα».

«Αυτές οι αυταπάτες του Δένδια αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση, αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει σχέσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά», είπε ο Μπιλγκίτς. Ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα αφενός προβάλλει διεκδικήσεις κατά της χώρας μας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αφετέρου συνεχίζει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ενέργειες, που αυξάνουν την ένταση και είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο», τοποθέτηση ενταγμένη στο ποιος ελέγχει τι από θαλάσσιες ζώνες, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους στην περιοχή, για να δρομολογήσει και τις αντίστοιχες μπίζνες.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Αγκυρα «απορρίπτει τον χαρακτηρισμό ως "απειλής", από την πλευρά της Ελλάδας, της πρόθεσης της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια μη ρεαλιστική αντίληψη προς αυτήν την κατεύθυνση». «Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, που αυξάνουν την ένταση», πρόσθεσε και κατέληξε: «Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να επιστρέψει στην κοινή λογική και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, αντί να προβαίνει σε προκλητικές ρητορικές και δραστηριότητες με λαϊκιστικά κίνητρα».

Στον Μπιλγκίτς ανέλαβε να απαντήσει χτες το πρωί ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, δηλώνοντας ότι ο Ν. Δένδιας «εκφράζει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προστασία των συμφερόντων της χώρας μας. Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια, αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στη διπλωματική πρακτική».

«Είναι πραγματικά λυπηρό», πρόσθεσε, «ότι το ΥΠΕΞ της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Και είναι επίσης οξύμωρο η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για "προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες"».

«Αναφορικά με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους», συνέχισε ο Αλ. Παπαϊωάννου, λέγοντας επίσης ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα», παραπέμποντας βασικά στην ενίσχυση των σχέσεων με κέντρα όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και άλλα, οι οποίες βέβαια βρωμοκοπάνε μπαρούτι, ενταγμένες στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό κόντρα σε Ρωσία και Κίνα. Σχεδιασμό στο πλαίσιο του οποίου Ελλάδα και Τουρκία θεωρούνται «σύμμαχοι» και το Αιγαίο «ενιαίος επιχειρησιακά χώρος», η δε συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ πρόταγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο πλαίσιο ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεων.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο», με προϋπόθεση υποτίθεται τον «πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Στηρίζουν το Κίεβο, που το αγκαλιάζει η Αγκυρα

Στο μεταξύ, στον απόηχο της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ν. Δένδια με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν (συζήτησαν την κατάσταση σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια, όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί), διπλωματικές πηγές έσπευσαν χτες να διευκρινίσουν ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ ναι μεν «επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας περί της στήριξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κρατών - μελών της Ενωσης».

Στο βάθος βρίσκονται οι πολυεπίπεδες συμφωνίες και αναπτυσσόμενες σχέσεις του Κιέβου με την Αγκυρα (π.χ. η αγορά τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού), την ώρα που η κυβέρνηση αναγορεύει σε δήθεν «εγγυητή» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που δίνουν «αέρα στα πανιά» της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ