Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός και εκτός στρατοπέδων τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), ανεξάρτητα βαθμού στη στρατιωτική ιεραρχία, αλλά και κλάδου υπηρέτησης (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ). Γνωρίζει επίσης πολύ καλά και τα αλληλένδετα με την επαγγελματική τους ιδιότητα προβλήματα, που βιώνουν και τα μέλη των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια γνώση που αποκτήθηκε κυρίως μέσα απ' την πολύχρονη, αμοιβαία και ειλικρινή συνεργασία με τα στελέχη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ταυτίζονται με αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά ο απλός λαός. Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι στους στρατιωτικούς που απαιτούν λύσεις, κυβερνητικά αλλά και υπηρεσιακά στελέχη, συχνά - πυκνά τους βάζουν ένα παραπλανητικό, προκλητικό και συνάμα προσβλητικό γι' αυτούς ερώτημα. Τους λένε: «Κατατασσόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), γνωρίζατε ποια είναι η κατάσταση, τώρα γιατί διαμαρτύρεστε, γιατί απαιτείτε;». Είναι εμφανές ότι το ερώτημα αυτό εκπέμπει ένα ύπουλο, αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα: «Σκύψτε τα κεφάλια κι αποδεχτείτε απόλυτα και αδιαμαρτύρητα τις συνθήκες εργασίας που βρήκατε».

Ομως τα στελέχη των ΕΔ γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη στο παρελθόν, όπως και το τι συμβαίνει σήμερα. Γνωρίζουν ότι η ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν, βαρύνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και την αντιλαϊκή πολιτική τους. Αυτή ακριβώς η γνώση αποτέλεσε την αφετηρία της σταδιακής συνειδητοποίησης ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, τίποτα δεν θα κατακτηθεί χωρίς διεκδίκηση και αγώνα απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους, ανάγοντας ταυτόχρονα αυτήν τη συνειδητοποίηση σε αναγκαιότητα, δηλαδή στην αναγκαιότητα ύπαρξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ.

Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει καθημερινά τον συνδικαλισμό σ' αυτόν τον χώρο. Είναι μια σημαντική κατάκτηση που πέρασε μέσα από δύσκολους αγώνες, με διώξεις των ίδιων των πρωτοπόρων συνδικαλιστών στρατιωτικών, με αστήρικτες συκοφαντίες αλλά και φαιδρές καταστροφολογίες. Η πορεία μέχρι σήμερα δείχνει ότι η υπευθυνότητα που έχει επιδειχθεί εκ μέρους των συνδικαλιστών του χώρου των ΕΔ, αλλά και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους στη διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματά τους, διέψευσαν και διαψεύδουν καθημερινά τις «κατ' εντολήν» και μη «Κασσάνδρες», που με μανία αντιτάχθηκαν στον «χακί» συνδικαλισμό.

Ηδη, οι μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές κατακτήσεις είναι σημαντικές, παρά τις δυσκολίες και τα μεθοδευμένα απ' την κυβέρνηση προσκόμματα, που πρέπει να ξεπεραστούν. Υπάρχει συσσωρευμένη, σημαντική εμπειρία από την εφαρμογή του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, κι αυτό δίνει νέα δυναμική και προοπτική στους μελλοντικούς αγώνες.

Φυσικά, η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την κατάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεπικουρούμενη κι από την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διασπαστική δράση της προσκολλημένης στην κυβέρνηση ηγεσίας της ΠΟΜΕΝΣ , σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί, κυρίως για τα χαμηλόβαθμα στελέχη, η συσσώρευση πληθώρας ανεπίλυτων σημαντικών προβλημάτων. Ενδεικτικά κάποια απ' αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Η βαθμολογική αποκατάσταση των καταταγέντων στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών, γνωστές ως ΑΣΣΥ και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1991 και μετά.
  • Η άδικη και πρόωρη αποστρατεία, «πέταγμα» των Επαγγελματιών Οπλιτών χωρίς να συμπληρώνουν συντάξιμη υπηρεσία. Ακόμα και 18 χρονών κάποιος να εισέλθει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να συμπληρώσει καν τα 35 έτη που ορίζει το ΦΕΚ πρόσληψης γιατί 18 και 35 πάμε στα 53, έρχεται το κράτος και λέει στα 50 σε αποστρατεύω.
  • Η μισθολογική αποκατάσταση των αξιωματικών προερχομένων από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας, οι οποίοι φτάνουν στο βαθμό του ανθυπολοχαγού εν ενεργεία και δύο χρόνια μετά την προαγωγή τους στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, να πληρώνονται ακόμα με το βαθμό του ανθυπασπιστή.
  • Η μη καταβολή επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών παραμεθορίου και νυχτερινής απασχόλησης στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεων.
  • Η παρακράτηση διπλών εισφορών στους Εθελοντές Μακράς Θητείας, όπου με την ίδια αιτιολογία, τους έχει γίνει διπλή παρακράτηση.
  • Το θέμα της ισοτιμίας των πτυχιούχων των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών των ΑΣΣΥ σε σχέση με τα ΤΕΙ, όπου ενώ εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τη διαδικασία των πανελλήνιων, δεν αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Η κυβερνητική άρνηση της θεσμοθέτησης της συμμετοχής των στρατιωτικών σε επιτροπές υγείας και ασφάλειας όπως προβλέπει για όλους τους εργαζόμενους ο νόμος 3850 του 2010, όπου στην περίπτωση των ΕΔ υπάρχει αναιτιολόγητη άρνηση εφαρμογής του.
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, όπου με δικαστική απόφαση έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ατόμων με αναπηρία. Σε πληθώρα συναφών περιπτώσεων, η ακολουθούμενη πρακτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
  • Η επί της ουσίας κατάργηση της συνυπηρέτησης εκπαιδευτικών με συζύγους στρατιωτικούς, με τον ν.4589/2019 εξαιρώντας νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.
  • Η μεθοδευόμενη σταδιακή απαξίωση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και συγκεκριμένα του κλάδου των Στρατιωτικών Ιατρών, με την πρόσληψη γιατρών εξ εφέδρων μη αποφοίτων αυτής της σχολής.
  • Η σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετη και μη αμειβόμενη επιβολή υπερωριακής απασχόλησης.
  • Η μη προσαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η παραπάνω καταγραφή αποτελεί μικρό υποσύνολο του συνολικού όγκου των προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των στελεχών στις Ενοπλες Δυνάμεις και των οικογενειών τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αυτά ακριβώς τα προβλήματα τα αναδεικνύει καθημερινά με κάθε τρόπο, αλλά και μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ηδη για το 2020 έχει καταθέσει στη Βουλή 127 σχετικές κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις, αλλά και Επίκαιρες Ερωτήσεις, ενώ για το 2021 η αντίστοιχη κατάθεση έφτασε τις 130.

Το ΚΚΕ μέχρι σήμερα στάθηκε δυναμικά και αποτελεσματικά δίπλα στα στελέχη των ΕΔ και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό ακριβώς θα πράξει και στο μέλλον. Πυλώνες της στάσης του είναι η ανάδειξη, η στήριξη και η διεκδίκηση λύσεων, μαζί με τους στρατιωτικούς, στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α.,βουλευτής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ