Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σήμερα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Από τη συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας τη Δευτέρα, παραμονές του σημερινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας τη Δευτέρα, παραμονές του σημερινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Με φόντο την αντιπαράθεση που εντείνεται γύρω από την Ουκρανία, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τα «φτωχά» (με βάση τις δημόσιες δηλώσεις) αποτελέσματα των προχτεσινών επαφών ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη, συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη.

Αύριο θα συνεδριάσει με το ίδιο θέμα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ζητά γραπτές και δεσμευτικές «εγγυήσεις ασφαλείας» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όπως να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία, να μην αναπτύσσονται αμερικανικά και ΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλισμοί σε κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία, να μην αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και να υπάρχει συντονισμός για στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται κοντά στα σύνορά της.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απέφυγαν να συζητήσουν στη Γενεύη θέματα που αφορούν την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ σήμερα αναμένεται να τεθεί ο «πυρήνας» των ζητημάτων στις διαπραγματεύσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Πάντως αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει τη ρωσική αξίωση να δεσμευτούν ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ βέβαια, με ένταξη ή χωρίς, κράτη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο και συνολικά ενισχύεται η ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή.

Στο μεταξύ, παραμονές των συνομιλιών, δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε χτες ότι κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, πέρα από τη στάθμευση περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών, η Μόσχα έχει στείλει βαρύ εξοπλισμό, όπως άρματα μάχης, ελικόπτερα κ.λπ. Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δήλωσαν προθυμία να συνεχιστούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, ανάλογα και με την έκβαση των επαφών σε ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «θετικό» τον πρώτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας - ΗΠΑ, ωστόσο δηλώνει ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να αισιοδοξεί, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς. Πάντως ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, τόνισε ότι η Μόσχα δεν θέτει προθεσμίες, αλλά δεν θα δεχτεί και «μια ατελείωτη παράταση αυτής της διαδικασίας».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα στις συνομιλίες αυτής της βδομάδας, με την «ελπίδα» ότι η Ρωσία θα «επιλέξει το μονοπάτι της διπλωματίας». «Ο απλούστερος τρόπος για να δείξει (σ.σ. η Μόσχα) αποκλιμάκωση είναι να αποσύρει τους 100.000 στρατιώτες της» από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Επίσης, η Ουάσιγκτον πρότεινε να καθοριστεί ανώτατο όριο αριθμού στρατευμάτων που συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις και να μπουν περιορισμοί στην τοποθέτηση πυραυλικών όπλων.

Από την άλλη, ρωσικά ΜΜΕ αλλά και αναλυτές, όπως το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας (SVOP), αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διχασμένη σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, γι' αυτό και καθυστερεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις ρωσικές αξιώσεις.

Επαφές του «Σχήματος της Νορμανδίας»

Στο μεταξύ, χτες συναντήθηκαν στο Κίεβο ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι με τους συμβούλους των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Εμ. Μπον και Γ. Πλότνερ.

Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία συμμετέχουν στο διαπραγματευτικό «Σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, χωρίς να έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι «είναι καιρός να διαπραγματευτούμε μια επίλυση της σύγκρουσης με ουσιαστικό τρόπο και είμαστε έτοιμοι για τις απαραίτητες αποφάσεις κατά τη διάρκεια ακόμη μιας συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών».

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες επαφές στη Μόσχα, την περασμένη βδομάδα, την ώρα που Γαλλία και Γερμανία επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, ανησυχώντας για τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικούν οι ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ