Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σειρά επαφών με υπουργούς Εξωτερικών από τη Μέση Ανατολή

Σήμερα αναμένεται στο Πεκίνο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Επίσημες επαφές στο Πεκίνο έχουν από τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Μπαχρέιν, όπως και ο γγ του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου, μέχρι και την Παρασκευή.

Στη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα διάδοχο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σημείωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, να εναντιωθούν από κοινού στη μονομέρεια και την παρενόχληση άλλων κρατών, να προστατεύσουν τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Φαϊζάλ είπε ότι το Ριάντ πάντα ήταν αντίθετο στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και στηρίζει σταθερά τις νόμιμες θέσεις της Κίνας σε Ταϊβάν και Σιντζιάνγκ, αλλά και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για την κατάσταση σε Αφγανιστάν, Υεμένη κ.α.

Σήμερα αναμένεται στο Πεκίνο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, για να συζητήσουν «περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα». Την Παρασκευή φτάνει και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, με τον οποίο θα εξεταστεί και η συμφωνία 25ετούς στρατηγικής συνεργασίας που οι δύο πλευρές υπέγραψαν πρόσφατα.

Ολα αυτά ενώ οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο εξακολουθούν να βρίσκονται «ψηλά» στους ανταγωνισμούς στον Ειρηνικό. Χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση, πυραύλου «άγνωστου» τύπου, προς τη θάλασσα ανατολικά της χερσονήσου. Περίπου μια βδομάδα πριν είχε γίνει δοκιμαστική εκτόξευση και ενός ακόμα πυραύλου, για τον οποίο ειπώθηκε ότι ήταν υπερηχητικός.

Για τη νέα εκτόξευση η ιαπωνική Ακτοφυλακή ανακοίνωση ότι αφορά όπλο που μοιάζει να ήταν «βαλλιστικός πύραυλος».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις δυνατότητες των βορειοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων για «να αντιμετωπιστεί η ασταθής διεθνής κατάσταση». Ακολούθησε τοποθέτηση μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσαν την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές, επικαλούμενα κινδύνους από «λανθασμένους υπολογισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ