Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΝ
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ με περιφερειακή ατζέντα

Επίσημη επίσκεψη στο Ομάν πραγματοποιεί από χτες ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, σε μία προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής και να αναβιώσει νευραλγικές εμπορικές οδούς, απέναντι στα εμπόδια που θέτουν εδώ και χρόνια οι δυτικές κυρώσεις και στο φόντο απειλών του Ισραήλ για «επέμβαση» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του Σουλτανάτου, Μουσκάτ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Ομάν, Σαγίντ Μπανραμπίν Χάμαντ αλ Μπουσαίντι, συζητώντας τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τις συνομιλίες που γίνονται στη Βιέννη για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμιραμπντολαχιάν εξέφρασε την επιθυμία της Τεχεράνης αφενός για βελτίωση των σχέσεων με χώρες της περιοχής του Κόλπου, αφετέρου για ενίσχυση των εμπορικών οδών μεταξύ Ιράν, Ομάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Να σημειωθεί πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Πεκίνο στο τέλος της βδομάδας, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν την 25ετή στρατηγική συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι τον Μάρτη μεταξύ Ιράν και Κίνας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κινεζικές επενδύσεις εκατοντάδων δισ. δολαρίων στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ